10 храни, богати на калий

Храни богати на калий

Калийът е важен минерал, от който тялото ни има нужда за поддържане на оптималното здравословно състояние.

Той играе ключова роля в поддържането на нормалното функциониране на сърцето, мускулите и нервната система.

За съжаление, много хора не получават достатъчно калий от храната си, което може да доведе до различни здравословни проблеми.

Затова днес ще ви представим 10 храни, които са изключително богати на калий и които можем лесно да включим в ежедневната си диета.

1. Банани

Банани

Бананите са едни от най-популярните и вкусни плодове на планетата и са отличен източник на калий.

Една средно голяма банана може да предостави около 400 мг калий, което представлява значителна част от препоръчителната дневна доза.

2. Авокадо

Авокадото е изключително хранително и здравословно плодове, пълно с мононенаситени мазнини и богато на калий.

Средно голям авокадо може да предостави около 975 мг калий, което е почти четвърт от препоръчителната дневна доза за възрастен човек.

3. Пъпеш

Пъпешът, освен че е освежаващ и хидратиращ през горещите летни месеци, също е отличен източник на калий.

В една порция пъпеш можете да получите около 640 мг калий, както и много антиоксиданти и витамини А и С.

Консумирайте пъпеш като го добавите към смутита си, го изрежете на парченца за освежаваща закуска или го добавете в салати за екзотичен вкус.

4. Картофи

Картофи

Картофите са една от най-разнообразните и универсални зеленчуци, които могат да се приготвят по различни начини.

Един средно голям картоф с кората може да съдържа около 900 мг калий. Те също така са богати на витамин С и B6, както и на фибри, което ги прави важна част от здравословния ни рацион.

5. Спанак

Спанакът е изключително нискокалорично зеленчук, който съдържа голямо количество калий – около 840 мг в една чаша с готвен спанак.

Той също така е източник на желязо, калций и витамин К, които са от съществено значение за здравето на костите и кръвообращението.

6. Леща

Лещата е нискомазнено и богато на калий ястие, което предлага около 730 мг калий в една чаша сготвена леща. Това ястие е особено популярно във веганската и вегетарианската кухня, тъй като е богато на протеини, фибри и желязо.

7. Кайсии

Кайсиите са сочни плодове, които са не само вкусни, но и изключително полезни за нашето здраве.

Една чаша нарязани кайсии предоставя около 425 мг калий, както и антиоксиданти и богато съдържание на витамин А и витамин C.

8. Ядки

Ядките са отличен източник на калий, както и на здравословни мазнини, протеини и фибри. Бадемите, кашу, фъстъците и орехите са сред най-популярните ядки, богати на калий.

С добавянето на ядки във вашата диета, можете да подобрите състоянието на сърцето и намалите риска от различни заболявания.

9. Сушени плодове

Сушени плодове

Сушените плодове са сладки и сочни плодове, богати на калий и фибри. Обикновенно те предоставят около 167 мг калий, което ги прави отлична здравословна закуска или енергийна добавка преди тренировка.

10. Риба

Много видове риба съдържат значително количество калий. Сред тях са тилапия, скумрия, лосос и пъстърва.

Рибата също така е източник на висококачествени протеини и ненаситени мазнини, които са от съществено значение за здравето на сърцето и мозъка.

Ползите от храните, богати на калий за нас

Включването на тези 10 храни, богати на калий, в ежедневната ни диета може да ни помогне да поддържаме здравословно състояние и да намалим риска от различни здравословни проблеми.

Разнообразната диета, богата на плодове, зеленчуци и ядки, е ключът към оптималното здраве и благополучие.

Не забравяйте, че консултирането с лекар или диетолог може да бъде от полза при съставянето на вашата индивидуална диета.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре