Как пурпурната ехинацея стана една от най-популярните билки в света

Пурпурна ехинацея - ползи и мнения

Със сигурност наименованието на тази билка не ви е непознато, а така е и с още много хора по целия свят. Първите открити археологични доказателства за използването на ехинацеята като лечебно средство датират от 18 век. Те сочат за употребата на билката от местното население, обитаващо земите на Северна Америка – индианските племена.

В следващите редове отговаря какви според нас са причините за така широката добита популярност на билката и защо тя продължава да се използва и до днес?

Любопитна информация за употребата на ехинацея в миналото

Народните индиански лечители използвали билката по много начини. Външно тя се прилагала за лекуване на рани, изгаряния и ухапвания от насекоми. Корените на растението се дъвчели за облекчаване на зъбобол и инфекции на гърлото. Вътрешно ехинацеята е била приемана за облекчаване на кашлица, стомашни спазми и като лечение при ухапване от змии.

Засилената употреба на билката нямало как да не привлече любопитството и на новите заселници на територията.

Източници сочат, че първият препарат, съдържащ ехинацея е бил създаден през 1880 г. Той се прилагал при ревматизъм, невралгия и ухапвания от гърмящи змии. В началото на 20-ти век билката станал най-често прилаганият лечебен растителен продукт в САЩ. В Европа култивирането ѝ за търговски цели започва към 30-те и 40-те години на века.

От тогава привлича вниманието не само на потребители, но и на химици и фармаколози, които изследват нейното действие. Затова към момента са познати голяма част от биоактивните компоненти на билката сред които ехинакозид, цикориева киселина, полизахариди, кетоалкени, алкиламиди и др.

Полезното действие на ехинацеята, което я популяризира в цял свят

Доказано е, че екстрактът от ехинацея проявява имуностимулиращи свойства, подкрепяйки защитния механизъм на организма за справяне с обичайни болестотворни агенти, с които околната среда ни сблъсква. Най-много се оценява действието ѝ при профилактика и лечение на настинки, грип и септични оплаквания.

Приемът на хранителни добавки с ехинацея, най-често под формата на екстракти или тинктури води до благотворен ефект върху имунната система. Съставките ѝ освен че помагат на тялото да се справи с вирусите, доказано забързват процеса на възстановяване на организма след тяхното преборване.

Ехинацеята е богата на антиоксиданти, които допълват действието ѝ подпомагайки справянето на организма с вредните токсини, попаднали в него. Противовъзпалителният ѝ ефект допринася за облекчаването на възпаленията и по-бързото заздравяване на раните.

Освен това се смята, че приемът на ехинацея от хора с хронична умора помага за възвръщане на жизнения тонус и подобряване на енергията. Препоръчва се употребата ѝ за намаляване на тревожността и психичния стрес.

Всичко това, а и още куп потенциални ползи превърнаха билката в едно от най-популярните алтернативни растителни средства в грижа за виталността. Предстои потенциалът ѝ да продължи да бъде изследван.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре