Какво трябва да знаем за добавките с желязо преди да започнем приема

Желязо - плюсове и минуси

Този въпрос бихме задали относно всяка хранителна добавка, която се предлага свободно на пазара. Не защото това са потенциално опасно продукти, а защото по правило тялото ни се нуждае от определени вещества, но в определени количества.

Отклоненията както надолу (дефицит), така и нагоре (над нормата) могат да доведат до здравословни проблеми, както от лек, така и от по-тежък характер. А когато говорим за желязо те могат да са наистина сериозни.

Целта на настоящата статия е да дадем необходимата информация, с която трябва да се запознаете, преди да си предпишете сами пиенето на железни добавки. Защото минералът изиграва важни роли в здравето на човека, но надвишаването на допустимите стойности води до появата на риск от токсичност.

Какво прави желязото в човешкото тяло

Едва ли някой от нас си представя, че в тялото ни бродят метални частици, които вършат някаква работа в организма. Желязото всъщност е най-разпространеният базов микроелемент в човешкото тяло. В организма ни се съдържат общо около 3 до 5 гр, а най-голям дял елементът има в кръвта. Той е представен и в костния мозък, черния дроб и мускулите.

Желязото има важна роля в производството на червени кръвни клетки, които са приносителите на кислород до всички части на тялото. Затова и недостигът на желязо в тялото често е съпроводен с проявата на анемия (малокръвие), за която е характерно намаляването на нивата на червените кръвни телца.

Това е жизненоважен елемент и е незаменим за тялото. Основната причина, поради която се нуждаем от него е за транспортирането на кислорода чрез кръвните клетки от белите дробове през цялото тяло.

Освен това обаче той има значение и за поддържане на клетките здрави, както и в грижата за здравето на кожата, косата и ноктите.

От колко желязо се нуждае тялото, за да функционира нормално

Количеството оптимална доза желязо в диетата се определя според възрастта, пола и индивидуалните особености на здравословното състояние на индивида. Специалисти сочат като допустими дози за лица над 18-годишна възраст 8.7 мг при мъже и 14.8 мг за жени чрез приема на хранителни добавки.

Тъй като индивидуалните ви нужди може да са различни, най-добре е предварително да се консултирате с лекар, запознат със здравословното ви състояние преди да се насочите към магазина.

Страничните ефекти на дози над 20 мг (или според конкретния случай) включват констипация, отпадналост, неравномерно сърцебиене, стомашни болки и др.

Всъщност тялото ни може да си набави необходимото количество и без хранителни добавки, но за целта трябва да се консумират храни, богати на желязо. Такива са някои месни продукти като черен дроб и червени меса, червен боб, едамаме, нахут и сушените плодове.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре