Аминокиселини за изграждане на здрава мускулатура

Аминокиселини - пептиди, протеини

Ако една от главните ви фитнес цели е изграждането на повече и по-здрави мускули, то е важно да се запознаете с функцията на аминокиселините за тях.

Това са важни органични съставки, които се свързват един с друг, за да изградят протеините. От друга страна знаем, че протеините са една от главните градивни единици на мускулите. Техните специфични характеристики се дължат именно на аминокиселините.

Каква е ролята на аминокиселините в човешкия организъм

Телата ни използват аминокиселини, за някои важни функции. Когато протеинът бъде поет в организма, чрез храносмилателния процес той се раздробява на аминокиселини и пептиди.

Аминокиселините се преработват в мускулите като по този начин повишават тяхната сила и издръжливост.

Освен това, когато мускулната тъкан бъде увредена от физически упражнения с висок интензитет, аминокиселините стимулират протеиновия синтез в мускула и играят ролята на средство за подхранване на възстановяването на тъканта.

Друга важна функция на аминокиселините се крие в свойството им да изграждат няколко важни ензима в тялото, които са отговорни за протичането на преработвателния процес.

Освен това имат ролята на транспортьори, които пренасят молекули през кръвта и клетъчните мембрани с цел снабдяването с определени хранителни вещества на отделни части на тялото.

Следователно, краткият отговор на въпроса, зададен със заглавието на настоящата публикация е „Да, имаме нужда от аминокиселини за изграждане на здрави мускули“. Практически без тях това би било невъзможно.

Видове аминокиселини

Основното деление, което може да прокараме тук е на заменими и незаменими аминокиселини. Заменимите или още неесенциални са тези, които тялото ни може да синтезира и само.

Незаменимите или още есенциални са тези, които организмът ни може да си набави само чрез външен източник.

За сега са познати общо 9 такива:

  • Хистидин;
  • Метионин;
  • Изолевцин;
  • Левцин;
  • Валин;
  • Лизин;
  • Треонин;
  • Триптофан;
  • Фенилаланин.

Заменимите аминокиселини са: аспарагин, аланин, цистеин, аспарагинова киселина, глицин, глутамин, глутаминова киселина, тирозин, серин и пролин.

Всички изброени дотук формират двадесетте амоникиселини, които имат основно значение за протичането на важни процеси в човешкия организъм.

Друг известен вид аминокиселини са т. нар. BCAA – branched-chain amino acids.

Наименованието идва от характерната за тях разклонена верига. Ако се интересувате от изграждането на по-големи и здрави мускули, най-вероятно вече сте чували за това, че атлетите и културистите се обръщат най-вече към хранителни добавки с BCAA за тази цел.

Страничната, разклонена верига на BCAA е съставена от един въглероден атом и три водородни атома. Смята се че трите аминокиселини, които влизат в групата имат най-голямо въздействие върху мускулното развитие, тъй като те пряко се метаболизират в мускулната тъкан. Ова са левцинът, валинът и изолевцинът.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре