Добавки за щитовидна жлеза – за какво да внимаваме

Хранителни добавки за щитовидна жлеза

Проблемите със щитовидната жлеза са особено сериозни и не бива да се предприема самолечение при наличие на съответни симптоми.

Много производители на хранителни добавки обаче поставят етикети, които могат да подведат купувачите.

Затова в настоящата статия се опитахме да обобщим за какво е нужно да внимаваме, когато се насочваме към грижа за щитовидната жлеза чрез добавки.

Винаги действайте внимателно при избор на добавки за щитовидна жлеза

Някои нутриентни дефицити може да повлияят отрицателно на здравето на щитовидната жлеза и приемът на съответните добавки би противодействал на този развой.

За съжаление обаче вземането на някои добавки може да доведе до сериозни здравни рискове при хора, които страдат от нарушения на щитовидната жлеза.

Някои от свободно предлаганите хранителни добавки, съдържащи на пръв поглед напълно безвредни съставки всъщност обаче може да повлияят отрицателно на хора, при които вече са проявени проблеми със щитовидната жлеза.

Освен това вземането на добавки може да повлияе важни тестове, провеждани за установяване на конкретното ѝ състояние.

Затова е важно винаги, още преди да сте пристъпили към закупуване на хранителна добавка за щитовидна жлеза да се консултирате със своя лекар дали тя на първо място би била безвредна за вас и на второ място дали би могла да ви донесе някакъв значим ефект.

Кои съставки могат да покажат положителен ефект за щитовидната жлеза

Когато в менюто липсват важни съставки, подхранващи нормалното функциониране на щитовидната жлеза, би могло недостигът да бъде попълнен с помощта на правилните хранителни добавки.

Само лекарят може да предпише какви биха били препоръчителните дози във вашия конкретен случай и за какъв период може да използвате добавката.

Ето някои съставки, които имат доказана връзка със здравето на щитовидната жлеза:

  • Йод

Дефицитът на микроелемента в организма може да доведе до появата на нарушения в щитовидната жлеза. В такъв случай приемът на подходящото количество може да подобри състоянието.

Приемането на твърде големим количества йод обаче може да доведе до хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм (намаляване на функционалността на щитовидната жлеза или нейното свръхактивиране).

  • Селен

Човешкият организъм се нуждае от селена като прочистващ антиоксидант и като стимулиращ метаболизма на щитовидните хормони агент. Проучвания показват, че приемът на селен може да предложи благоприятно действие при пациенти, страдащи от болестта на Хашимото.

  • Цинк

Ролята на минерала в този случай се заключава основно до синтеза и метаболизма на щитовидните хормони. На практика щитовидната жлеза се нуждае от цинк, за да може въобще да функционира.

Други съставки, чиито дефицит се спряга като потенциален причинител на проблеми с щитовидната жлеза са желязо, витамин D и витамин A.

Статията е създадена на базата на публични проучвания и статии в областта на здравето и не представлява медицински съвет.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре