Каква е ролята на минерала цинк в човешкия организъм

Цинк - ролята му в човешкия организъм

Не сме свикнали да разглеждаме минерала цинк като самостоятелен продукт. Много често той е представен като част от състава на мултивитамини или познати синергични блендове като ZMA (цинк, витамин B6 и магнезий) или друга популярна конфигурация – калций, магнезий и цинк.

Цинкът обаче има самостоятелна важна роля в човешкото тяло и е необходим за нормалното протичане на жизнени процеси в редица човешки системи. Неговото значение има пряко отношение към имунната система, заздравяването на раните, съсирването на кръвта, функциите на щитовидната жлеза, а също така и за сетивата вкус и мирис.

Какво прави минерала толкова важен за здравето

Минералът може да бъде открит във всяка клетка на човешкото тяло. Той подпомага растежа им и тяхното делене. Освен това има значение за активността на ензимите.

  • Какво е значението на минерала за имунната система?

При недостатъчно количество от минерала в тялото се затруднява справянето му с инфекции. Неговият прием в такъв случай ще помогне на организма да се защити срещу патогените. Особено подходящ е за подхранване защитните сили на тялото срещу обичайни настинки и пневмония. Доказано е, че приемането на добавки с цинк може да допринесе за намаляване дължината и сериозността на настинка и простуда.

  • Цинк като съставка, подпомагаща възстановяването на кожата

Микроелементът има съществено значение за подхранването на кожата. При недостиг на съставката това може да доведе до кожни раздразнения и други отрицателни промени в структурата на кожата. Той има важна роля във всеки един етап от регенерационния процес на кожата – от възстановяването на мембраната на клетките, таргетирането на оксидативния стрес, коагулацията, възпалението имунния отговор и поправянето на тъканта.

  • Действие на цинк при макулна дегенерация

Това е обичайно свързано с възрастта състояние, при което се уврежда зрителното ядро на окото (макула). Проучвания показват, че минералът е важен за предотвратяване и забавяне на прогресията на патологичния процес свързан с дегенерацията.

Минералът има значение още за редица ензимни реакции, синтеза на протеин, синтеза на ДНК, растежа и развитието на децата и генната експресия.

Кои храни са богат източник на цинк

Повечето хора успяват да си набавят достатъчна дневна доза цинк посредством пълноценна и здравословна диета. Хората, които консумират повече протеин са привилегировани от тази страна, тъй като тялото им е по-вероятно да абсорбира по-добре минерала. Затова вегетарианците и веганите са под по-голям риск от дефицит на важния микронутриент.

Едни от най-богатите на цинк храни са продукти като стриди, агнешки бут, телешки стек, тиквени семки, рак, сирене, бадеми, овесени ядки (неварени), омари, мюсли, нахут, пилешко филе и др.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре