Червена боровинка – антиоксидантният дар от природата

Червена боровинка - дар от природата

Червената боровинка или наричана от някои още „клюква“ е храст с вечно зелен цвят, от който израстват малки сферични плодчета с много характерен светъл наситеночервен цвят. Употребата му за направата на сладкиши е изключително популярна на запад, особено в зимния сезон.

Годишната продукция на плода се равнява на средно по шестотин хиляди тона, като над 90 на сто от тях се произвеждат в САЩ, Канада и Чили.

Защо днес ще се занимаваме с червената боровинка? Приличащите на малки рубинчета плодчета имат скъпоценно значение за грижата за здравето на човека и следващите редове насочваме именно към ползите от консумацията на червена боровинка.

Добавките с червена боровинка предлагат ли всички ползи на свежия плод

Червената боровинка в естественото си състояние в природата съдържа мощни антиоксиданти, които предлагат особени ползи за здравето на човека, във връзка с овладяването на оксидативния стрес.

Освен това плодчетата съдържат още витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, витамин B6, фолат, витамин C, витамин E и витамин К. Плодът е източник и на множество минерали, сред които калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, натрий, калий и цинк.

Екстрактът е направен от изсушени плодчета, които се стриват на прах. Така се запазват максимално техните съставки и чудесните им свойства.

Естествено, няма как боровинките на прах да предлагат всички полезности на свежите боровинки, но пък могат да предложат част от тях в концентриран вариант в количества, които ще може да си набавите с похапване на доста суров материал.

Така е и с техните антиоксидантни компоненти, затова суплементите със съставката са толкова популярни. Добавките съдържат много по-голяма концентрация на антиоксиданти в сравнение със съдържанието им в плодовете в свежо състояние.

Доказано е, че приемът на суплементи с червена боровинка всеки ден в рамките на 8 седмици значително понижава маркерите на оксидативния стрес в тялото.

В какво се изразява антиоксидантната мощ на червената боровинка

Червената боровинка е пълна с мощни антиоксиданти, които се счита, че са дори по-ефективни от популярния с антиоксидантните си свойства витамин Е. Какво е тяхното приложение за здравето на човека?

Антиоксидантите са компоненти, които противодействат на патогените, генериращи оксидативен стрес. Оксидативният стрес се поражда от агресори на външната околна среда като цигарен дим и замърсен въздух, но се появява и вследствие на нездравословен заседнал и стресов начин на живот, включващ редовно хапване на повече мазнини и въглехидрати.

Оксидативният стрес се проявава при дебалансиране на реактивните кислородни компоненти и способността на биологичната ни система да изчиства тялото от реактивните междинни продукти или да поправи причинените клетъчни увреждания.

Стресът може да увреди клетките, протеините, дори и ДНК и да допринесе в забързване на процеса на стареене. Той се свързва и с проявата на дегенеративни заболявания като рак.

Антиоксидантите в червената боровинка редуцират оксидативния стрес и съответно предпазват клетките от увреждане и стареене. Това е изключително полезно действие, което има жизненоважна роля за поддържане както на здравето, така и на красотата.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре