Колаген за спортиста – много повече от съставка за красива кожа

Колаген - ползи за спортиста

Свикнали сме да чуваме за колагена като обичайна съставка на анти ейдж еликсири под всякаква форма и от всякакъв вид. Грижата за красотата на кожата обаче не е единствената полза, поради която съставката се използва и ще се опитаме да ви помогнем да го разберете с любопитната информация в днешната публикация.

Е, какво казва науката за колагена като съставка за атлети, за мускулен растеж, за възстановяване, за подобряване на физическото представяне?

Какво представлява колагенът

Знаете ли, че до 10% процента от мускулната маса в човешкото тяло всъщност се състои от колаген? Много хора не осъзнават, че по същността си той е протеин и му липсва само една незаменима аминокиселина от пълноценния протеинов състав (триптофан).

Болки в ставите и колаген

Проучвания показват, че колагенът има потенциала на отлична спортна добавка за поддържане доброто здравословно състояние на ставите и за намаляване на свързаните с високата физическа активност проблеми като болки в ставите и остеоартрит.

Не е нужно да сте на достолепна възраст, за да започнете да приемате колаген. Най-големи предимства от приема на добавки с протеина могат да забележат хората, навършили 30-годишна възраст. Това е възрастта, в която спокойно може да започнете да търсите най-добрия колаген за стави.

Кожата и съединителната тъкан се нуждаят от съставката, за да останат здрави и гъвкави. Изследване показва, че физически активните хора, които регулярно консумират колаген под една или друга форма изпитват по-малко болки в ставите както във време на покой, така и по време на двигателна активност.

Колагенът като съставка за предпазване от спортни травми

Всички съединителни тъкани и мускули в тялото имат нуждата от колаген. Когато количеството колаген в съответната тъкан намалее, намалява и еластичността на сухожилията и ставните връзки, които стават по-твърди. Това води до повишаване на риска от спортни травми.

До намаляването на колаген може да се стигне поради често извършване на физически дейности с голям интензитет, които оказват натиск върху хрущялите и костите. Това обяснява защо спортистите са по-застрашени от подобни проблеми.

Добавянето на хидролизиран колаген или колагенови пептиди в менюто ще осигури защита на тялото срещу свързани с това травми и наранявания. Колагенът има важна роля за поддържане на еластичността, подвижността и гъвкавостта.

Проучвания сочат, че колагенът също така може да помогне на тялото да излекува по-бързо такива наранявания.

За край – други ползи от употребата на колаген

Колагенът помага за по-бързото възстановяване на мускулите след тежко физическо натоварване, подпомага добрия нитрогенен баланс и благодарение на аминокиселинния си профил може да подобри цялостно физическото представяне по време на тренировка. Счита се, че съставката дори може да подпомогне изграждането на мускулна маса, поради стимулирането на оптималния креатинов синтез чрез внасянето ѝ в менюто.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре