За какво помага екстрактът от коприва

Плюсовете и минусите на екстракта от коприва

Копривата е билка, която се използва от стотици години не само като храна, но и като лечебно средство. Ботаническото наименование на растението е Urtica Doica и произтича от латинската дума “uro”, в буквален превод означаваща „да боли“. Едва ли има нужда да обясняваме защо е избрана точно тази референция.

Типичният парещ кожата ефект е неприятен за повечето хора, но именно благодарение на него в древността, а и до ден днешен листата на копривата се използват за облекчаване на болката в мускули и стави. За какво обаче се използва екстрактът от коприва и какво е общото между билката и спорта?

Копривата има силни противовъзпалителни свойства

Именно благодарение на тях, тя се използва като облекчаващо средство при хронични възпалителни процеси, каквито са характерни например при артрита. Проучвания показват, че екстрактът от коприва може да намали количеството възпалителни хормони в тялото чрез намесване в процеса на тяхното производство.

Доказано е, че съставката може да намали значително болката при артрит и да допринесе за намаляване употребата на болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства при хроничното състояние.

Други изследвания показват, че екстрактът от коприва може да повлияят благоприятно и върху възпаленията, които предизвикват сезонни алергии, като например сенна хрема. Смята се, че ефектът се дължи на свойството на компонентите на копривата да блокират хистаминовите рецептори, което спира освобождаването на химикали от имунните клетки, предизвикващи алергични симптоми.

А какво означава противовъзпалителния ефект на билката за спортиста? Означава, че употребата ѝ може да помогне за успешно възстановяване на ставите и мускулите след интензивни тренировки и превенция на тяхното травмиране, вследствие появата на възпаления.

И това е само част от потенциала на билката.

Коприва за репродуктивно здраве и при проблеми с уринарния тракт

Добавките с коприва са популярни и сред мъжете, при които има риск за поява на състоянието уголемена простата. Факт е, че почти половината от мъжете над 50-годишна възраст имат увеличена простатна жлеза (доброкачествена хиперплазия). Проблемът води до дискомфорт при уриниране, който съгласно някои проучвания може да бъде повлиян благоприятно чрез употребата на билката.

Копривата има потенциала да предотврати преобразуването на тестостерон в дихидротестостерон, което може да помогне за намаляване размерите на простатата. Изследванията показват, че екстрактът може да помогне за облекчаване на проблемите с уринирането, които са характерни за специфичното състояние.

 

Коприва и спортна работоспособност

Екстрактът се рекламира като стимулатор на производството на тестостерон и от там – за повишаване на мускулния растеж. Има благоприятно влияние върху либидото и може да подобри физическите способности на тялото.

Екстрактът съдържа антиоксидантни молекули, които допринасят за вземането на контрол над токсините в тялото. Копривата притежава свойства за пречистване на тялото и кръвта, а също и за изхвърляне на токсините по естествен път. Също така помага за премахване на задържаните излишни течности от тялото.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре