Какво представлява коластра и за какво се използва

Коластра - какво представялва

В днешно време можем да открием всичко на пазара. Търсенето определя предлагането и този принцип действа и по отношение на така специфичния продукт под наслов „коластра“. Истината е, че дори и да не искаме или да не сме предполагали, ние вече сме консумирали такава.

Това е така, защото коластрата е първата млечна течност, която се произвежда в млечните жлези на бозайниците, веднага след като се е случило чудото на раждането.

Какво съдържа коластрата, защо се предлагат хранителни добавки с такава и какви са потенциалните ползи от приема разглеждаме в настоящата статия.

Какво се съдържа в коластрата

Коластрата, която се предлага под формата на хранителни добавки обичайно се извлича от крави, тъй като човешкото тяло приема млякото на тези бозайници изключително добре.

Коластрата съдържа най-важните съставки, необходими на новороденото за подхранване на неговия растеж и развитие. Предпочита се като наситен протеинов източник, тъй като съдържа много по-голямо количество биоаналитични елементи, в сравнение с обикновеното мляко.

Ако трябва да ви я представим образно, то коластрата съдържа пълния стартов пакет от хранителни вещества, които са необходими на новородения организъм за посрещане на вътрешните му нужди и противодействие на агресорите на околната среда. В частност, коластрата съдържа важни антитела за защита срещу болести и инфекции, както и имунни и растежни компоненти и други биоактивни елементи, необходими за активацията на имунната система.

Коластрата съдържа и важни вещества, които стимулират функционалността на червата и имат значение за формирането на физиологичен чревен микробиом в най-първите дни от живота.

Защо спортистите използват хранителни добавки с коластра

Всичко това няма как да се пренесе във формата на хранителна добавка и основната причина, поради която добавки с коластра се консумират от спортуващи хора е богатото ѝ съдържание на протеин. А както знаем той е ключов елемент в изграждането на мускулите и е полезен както за хора, които искат да натрупат мускулна маса, така и за такива, които се насочват по-специално към изчистване на композицията на тялото.

Фитнес ентусиастите, които приемат добавки с коластра го правят с идеята да подобрят физическата си работоспособност и да се ползват от нейните здравни предимства. Тези добавки обещават предимствата на приема на протеини, но и другите ползи, които съставката предлага като например намаляване на времето за мускулно възстановяване след интензивно натоварване и стимулация на имунната функция.

Коластрата може да се срещне в традиционната форма, в която се предлага протеинът – фитнес прах. Предлага се също така и на таблетки и капсули, които улесняват дозировката и не изискват смесването на съставката. Ако търсите спортна добавка с естествен произход и интересна композиция, която се грижи за мускулите и тяхното възстановяване – коластрата е един чудесен избор.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре