Защо добавките с креатин са най-популярните във фитнес средите

Креатин - популярна добавка във фитнес средите

Спортните хранителни добавки, които се предлагат на пазара образуват цял океан от разновидности. Но знаете ли, че ако дългогодишните фитнесджии трябваше да изберат само една от всички и да продължат да използват единствено нея за подобряване на физическата си работоспособност, то най-вероятно отговорът би бил креатин.

На какво се дължи това, какво е действието на креатина в тялото и защо толкова много се предпочита от истинските спортни ентусиасти? Ние имаме отговора за вас.

Какво представлява креатинът

Това е най-популярната в света аминокиселинна добавка и не само като известност, но и като употреба. Не е необходимо да знаете какъв е химичният ѝ строеж, за да видите резултатите от приема на добавки с креатин, но ние ще ви разкажем малко повече за съставката.

В някои източници креатинът се сочи като амоникиселина, но истината е, че той е производно вещество на аминокиселините глицин и аргинин. За образуването му в тялото са необходими метионинови производни, които катализират трансформирането на гуанидиноацетат в креатин.

Тя се открива не само в човешкото тяло, но и в организмите на други гръбначни животни. Смята се, че е открита през 19-ти век като съдържимо на мускулите. Това е един от основните източници на енергия, достигаща до мускулите и играеща важна роля в тяхната правилна контракция по време на силови упражнения. Самото наименование на съставката произтича от гръцката дума за месо. Може да се открие в по-големи количества в червеното месо и в морските храни.

Какво е действието на креатин в тялото

Мускули, мускули, мускули… Да, това е основното, което ще чуете или прочетете, когато търсите повече информация за креатин. И това е напълно обяснимо. Но нека не ви подвеждаме, това нито е единствената полза, нито означава, че креатинът е подходящ само за хора, които искат да натрупат мускулна маса. Приложението му излиза далеч от рамките на културизма.

Добавките с креатин се използват за придобиване на повече физическа сила и подобряване на работоспособността по време на тренировка. Има много химични прилики по състав с аминокиселините.

Доказано е, че при високоинтензивни тренировки креатинът има важната роля да повиши запасите на фосфокреатин в мускулите. Това позволява запасът да се използва за производството на повече аденозин трифосфат (ATP), който е източникът на експлозивна енергия при работа с големи тежести и тренировки с повишена интензивност.

Креатинът подобрява сигнализацията на клетките, която води до възстановяване на мускулните влакна и подновяване на мускулния растеж. Повишава анаболните хормони, подобрява хидратацията на клетките, водейки до уголемяване на мускулната маса и понижава разграждането на протеина. Увеличава издръжливостта, има благотворно действие върху метаболизма и засилва енергията.

В заключение притежава целия пакет от топ ползи, необходими за постигане на страхотни резултати при тренировка.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре