Калий – същност, приложение, природни източници и недостиг

Калий - същност, приложение и недостиг

Това е незаменим, есенциален минерал, от който всяка тъкан в тялото се нуждае. Нерядко се разглежда като електролит, тъй като носи малко количество електрически заряд при разграждане във вода. Неговият заряд стимулира активацията на различни клетъчни и нервни функции.

Каква е ролята на калия за здравето на човешкия организъм и какво е съответното му приложение? Кои храни са богати на калий? Какви са симптомите на недостиг? Всичко това е предмет на разглеждане в днешната любопитна статия, затова продължете да четете, ако ви интересува тематиката.

Каква е ролята на калия в тялото и какви са неговите свойства

Има значение за здравето на сърдечно-съдовата система. Голям процент от съдържанието на минерала в човешкия организъм се намира в клетките на мускулите. Може да бъде открит и в костната система, черния дроб и червените кръвни клетки.

Основната роля на микроелемента в човешкия организъм е да поддържа нормалното количество на течностите в клетките. Често се разглежда в комбинация с натрий, негов аналог, който пък работи за поддържането на нормалното ниво на течностите извън клетките. Калий също така помага на мускулите да се съкращават и допринася за поддържането на нормално кръвно налягане.

Добавките с калий се използват за балансиране нивата на течностите в тялото и способстване за по-добро хидратиране на организма. Той има важна роля за транспортирането на информация между клетките, която от своя страна допринася за регулиране свиването на мускулите. Затова той има значение за нормалното функциониране на сърцето и рефлексите.

Обобщено, трите основни функции на калия в човешкото тяло са:

  • Регулация на мускулните контракции;
  • Изпращане на нервни сигнали;
  • Регулиране на течностите.

Кои храни имат богато съдържание на калий

Добрата новина е, че не са малко храните от българското традиционно меню, които могат да ни набавят нужното количество от минерала. За пример сушените плодове като сушени сливи и сушени кайсии, както и бобът и лещата съдържат немалко от важния микронутриент.

Най-богато съдържание на калий имат храни като спанак, авокадо, сладък картоф, бок чой, цвекло, броколи, кокосова вода, портокали, кашу, бадеми, сьомга и други.

Симптоми на недостиг на калий в организма

До недостиг може да се стигне при някои хранителни проблеми като тежки състояния на повръщане или разстройство, след операция на червата или при консумация на лаксативи. До такова състояние може да доведат и някои бъбречни проблеми.

Симптомите са отпадналост, умора, мускулни крампи, липса на сила в крайниците, изтръпвания, гадене и повръщане, подуване на корема, спазми, констипация. Характерни са също честото уриниране и постоянна жажда, ускорено сърцебиене, понижаване на кръвното налягане и други.

В такъв случай е най-добре да се обърнете към лекар, който да установи със сигурност наличието на дефицит.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре