Какво е значението на минерала калций за спортиста

Калций - ползи и вреди за спортиста

Това е един от най-популярните минерали, които човекът приема чрез външен източник. Основната причина за това е важната му роля за изграждането на костите и за поддържане здравето на костите и зъбите. Това ли е единственото му приложение за здравето на човешкия организъм?

Не съвсем. Любопитното е, че има особени ползи за по-интензивно физически активните хора. Именно това ще е основата ни тема тук.

Имат ли нужда спортистите от калций

Всеки човек има нужда от минерала. Но интересното е, че спортистите имат завишени нужди от калций. Защо? Защото това е един от компонентите, които при потене могат да бъдат изведени от тялото заедно с потта.

Затова и специалисти препоръчват увеличена доза за интензивните атлети, и ако препоръчителната доза за средностатистическия човек е около 1000 мг, то при спортистите е допустимо да се приемат до около 1500 мг от минерала дневно. Някои източници сочат, че е допустимо достигането дори до 2000 мг. Трети казват, че за всеки час, в който тренирате трябва да добавите 200 мг калций към дозата.

Най-добрият начин за прием на калций е чрез храната, като киселото мляко е отличен източник. В 3 ч. ч. се откриват 1200 мг от минарала. Що се отнася до консумацията му чрез хранителни добавки – специалисти препоръчват те да не надвишават 500 мг.

Ние ви съветваме по-скоро да се консултирате с лекарски специалист относно дозировката, тъй като нуждите на всеки организъм са различни. Склонността към странични реакции също.

Какво прави калцият в човешкото тяло

Ролята на калция е жизненоважна за поддържане на тялото. Както знаем, калцият е необходим, за да се изгради и поддържа здрав скелета при хора до 30-годишна възраст. След това е необходим в грижа за запазване здравината на костите по време на стареене. Така че, ако искате да запазите силните си кости и да продължите да бягате надалеч и да вдигате големи тежести, то калцият ще ви е необходим.

Освен това той има значение за поддържане на добро кръвно налягане при хипертонични проблеми, подпомага кръвното съсирване, грижи се за здравето на мозъка и стимулира адекватната инсулинова чувствителност.

А ако трябва да говорим за спортното приложение на минерала – той помага на мускулите да се свиват. Затова някои спортисти го използват като превенция на мускулните крампи, тъй като недостатъчното количество от минерала може да доведе до такива.

Ниските нива на калций могат да повишат риска от развиване на остеопения, което е лекият вариант на „отслабване“ на костите и остеопороза – по-тежкото състояние. Ако въпреки това човекът продължи да поддържа дефицитни нива, това може да доведе дори до чупливост на костите и загуба на мобилност.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре