Натурални храни – най-важното, което трябва да знаем

Натурални храни за спортисти

Храната и физическата активност стоят в основата на добрата форма. Те образуват синергия за постигане на здрава и стройна физика, която не може да бъде заменена. Има голямо значение какво ядем и чрез какво си набавяме необходимите хранителни вещества.

В това отношение няма как да не споменем натуралните храни – онези така агресивно рекламирани продукти, които няма как да не са ни убягнали.

Какво представляват те, с какво се различават от обикновените, имат ли разлика с био продуктите или тук става въпрос за едно и също? Тези и други важни въпроси ще намерят своите отговори в следващите абзаци на настоящата публикация.

По същество – какво означава „натурални храни“

Да започнем от основата. Ако проверим в речника, срещу думата „натурален“ ще открием следното значение – природен, естествен, без подправяне. Това веднага трябва да ни отведе към асоциацията, че натуралните храни всъщност са продукти, които са изработени предимно от естествени природни суровини. Като тук влизат както растителни, така и животински продукти.

Следователно, за да се квалифицират една хранителна добавка или един хранителен продукт като натурални в общия случай е необходимо за тяхната направа да не са използвани изкуствени добавки, изкуствени оцветители и други подобни. Освен това в класическия вариант те трябва да са били подложени на минимална обработка.

Следва да имате предвид, че за думата „натурален“ що се отнася до хранителни продукти и хранителни добавки, към момента не съществува законова регламентация, така както е при био продуктите.

Това означава, че производителят може да използва думата, без да е необходимо да изпълнява конкретни изисквания за поставянето ѝ на етикета. Затова е добре преди да закупите да се уверите в наистина натуралния състав на добавката или храната.

Когато става въпрос за хранителни добавки, тук се имат предвид онези суплементи, които съдържат некомпрометирани суровини като растителни екстракти, екстракти от водорасли, гъби, чисти животински продукти, които се считат за естествени по произход.

Повечето от тези съставки имат богата история на употреба в билкарството и традиционната медицина.

Когато говорим за фитнес продукти, натуралните храни могат да са под формата на барчета, кремове за мазане, ядкови пасти, масла и смеси, брашна, сиропи, дресинги, олиа за подправяне, снакове, овес, протеинов хляб, бисквити, смеси за сладкиши и други подобни.

Вместо заключение – каква е разликата между био и натурални храни

Често се злоупотребява с двете определения, но те не са тъждествени.

Био храните могат да се разгледат като част от натуралните храни.

Както вече беше споменато, за да бъде квалифициран един продукт като био е необходимо да отговаря на стриктни условия, поставени от европейското законодателство. За тази цел се вземат проби от продуктите, които се изследват за потвърждаване на техните качества.

При натуралните храни не е така. Това означава, че био продуктите са възможно най-чистия вариант на натурални храни.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре