Протеин – добавката, без която фитнес тялото не може

Протеини и хранителни добавки

Сигурни сме, че едва ли съществува истински фитнес маниак, който вкъщи да няма поне една кутия протеин на прах. Това е така, защото протеинът е важен хранителен елемент, от който тялото се нуждае по подразбиране, а когато става въпрос за постигане на добри фитнес резултати в залата – неговата роля придобива още по-голяма значимост.

Каква всъщност е ролята на протеина в тялото на трениращия човек и може ли да се постигнат добри фитнес резултати без популярната добавка? Продължете да четете, ако подобни въпроси около протеиновите суплементи ви интересуват.

Защо е необходим протеин под формата на хранителни добавки

Разнообразното и пълноценно хранене трябва да донесе на организма всички хранителни вещества, от които той се нуждае.

Когато става въпрос обаче за постигане на конкретни фитнес цели, в общия случай е трудно те да бъдат постигнати само чрез подходящия хранителен режим.

Нещата са много прости – храните не са източник само на един хранителен елемент, а доставят множество такива.

Когато тялото ни се нуждае повече от един нутриент и по-малко от друг за извайване на желаната фигура, е по-трудно това да се постигне само с хранене.

Освен това, за да се достигне оптимума на конкретната хранителна съставка, която желаем да използваме за достигане на фитнес целта обичайно биха били необходими твърде големи количества храна.

Затова протеин изолатът е едно от най-често взиманите решения, когато става въпрос за изграждане на стройно и здраво фитнес тяло. Той е източник на повишени количества протеин и намалени количества от останалите видове нутриенти, които желаем да минимизираме в менюто си.

Каква е ролята на хранителните добавки с протеин за трениращия

Протеинът принадлежи на групата на макронутриентите.

Неговата роля за спортистите се свързва с изграждането и натрупването на мускули, възстановяването на тъканите в тялото след тренировка и производството на някои хормони и ензими.

Освен това, в зависимост от вида протеин, който сте избрали, той може да повлияе и за намаляване на теглото до достигане на идеалните килограми, т. е. има значение и за целите на отслабването.

За да може въобще да се говори за мускулен растеж, на тялото му е необходим протеин.

Той е еднакво ефективен за тази цел както при мъже, така и при жени.

В големи дози се предпочита от хората, занимаващи се с вдигане на големи тежести, културисти, бодибилдъри и тежкоатлети. На практика се използва обаче от всички видове спортисти.

Най-популярният вид протеин е суроватъчният (млечен) протеин.

Той е следван от месния протеин, най-вече телешки.

Растителният протеин се предпочита от хора, нетолерантни към лактоза, вегетарианци и вегани.

Тук особено популярен е соевият протеин, протеинът от коноп, грах, тиквени семена.

Нощният протеин (казеин) пък се предпочита от най-амбицираните да постигнат успех във фитнеса и на терен.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре