Аксесоари за бойни спортове – за какво да помислим

Аксесоари за бойни спортове и MMA

Бойните спортове включват активности като бокс, карате, джудо, таекуондо, борба, джиу-джицу и MMA (mixed martial arts – смесени бойни изкуства).

Независимо дали сте напреднал или тепърва прохождате на тепиха, има няколко аксесоари за бойни спортове, които са задължителни за безопасността и ефективността на вашите тренировки.

Ръкавици за бойни спортове

Не всеки боен спорт изисква използването на ръкавици. Спортове обаче като ММА и бокс няма как да бъдат изпълнявани безопасно без в тях да е включено използването на този така важен протекционен аксесоар.

Има разлика между боксови ръкавици и ръкавици за ММА.

Всъщност, често в ММА тренировките се използват боксови ръкавици, но за състезание се използват специални ММА варианти. Разликата между тях е основно в техния размер, като ММА ръкавиците са по-малки и освен това са с отвори за пръсти.

Има два вида ММА ръкавици – единият се използва за спаринг, а другият за състезание, като разликата е в омекотяването.

Когато избирате ръкавици е важно да се съобразите с препоръчителната големина спрямо вашето ниво в спорта.

Бинтове за бойни спортове

Под ръкавиците е необходимо да подсигурите най-крехките части на ръцете чрез стягането им в бинтове.

Идеята на бинтовете е да допринесат за запазване на добрата позиция на ръцете при изпълнение на удари, така че напрежението да се разпределя равномерно и да не пострадат кокалчетата, китката и сухожилията на ръцете.

Вместо бинтове може да използвате вътрешни ръкавици, които предлагат същата протекция и могат да послужат дори за самостоятелна лека загрявка.

Протектори за зъби и уста

Този аксесоар е изключително важен не само по време на двубой лице в лице на терен, но и по време на по- „леките“ тренировки с партньор.

Протекторите за зъби и уста са защитни аксесоари, покриващите зъбите и венците, които традиционно се изработват от специфичен термопластичен материал.

Протекторите за уста минимизират вероятността от счупване на зъбите, нараняване на челюстта, прехапване на езика и други травми в устната кухина, които могат да бъдат предизвикани от удари по лицето.

Боксова каска или друг предпазител за глава

Предпазителите за глава са най-широко използваните аксесоари за защита в почти всички бойни спортове.

Въпреки че те обикновено не се използват толкова често по време на тренировка, те са от решаващо значение за сигурността по време на истинските битки на тепиха.

Носенето на боксова каска намалява риска от тежки наранявания на главата.

Каските се изработват от материали, които имат свойството да абсорбират ударите, като обикновено за целта се използва пяна с висока плътност.

Допълнителни аксесоари за бойни спортове

За истински добра тренировка ще са ви необходими боксови чували (или боксови круши), боксови лапи и други подобни.

За защита може да използвате още протектори за крака, бандаж, протектори за пищяли и други подобни.

Бъдете винаги подготвени и не забравяйте – сигурността е на първо място.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре