Велоергометри – всичко, което трябва да знаете

Велоергометри - какво трябва да знаем

Велоергометърът е любимият домашен фитнес уред на мнозина. Причината е, че той може да бъде използван в сравнително статична позиция, която позволява удобно гледане на телевизия по време на тренировката, например.

Освен това самото натоварване е предпочитано повече от хората, които по принцип водят заседнал начин на живот и пътеката за бягане изглежда като прекалено голямо усилие.

Тук обръщаме внимание на всичко онова, което смятаме за важно, когато дойде ред за избор на домашен велоергометър.

Какви видове велоергометри има

Класическият велоергометър имитира натоварването, което получаваме по време на каране на колело. Той спада към т. нар. вертикални велоергометри или още изправени. Съществува обаче още един вид велоергометри – хоризонтални или легнали.

Разликата е, че при хоризонталния велоергометър вместо типичната малка седалка за сядане е поставена много по-удобна и голяма седалка с облегалка и подлакътници.

Освен това тя е разположена на по-ниска височина и то по такъв начин, че трениращият да няма нужда да се навежда напред, а е достатъчно да се облегне удобно на седалката.

Характерно за легналите велоергометри е, че при тях се ограничава натоварването на гърба, но и натоварването на коремните мускули и ръцете.

Идеята, която стои зад направата на този тип фитнес уреди е те да послужат най-вече на хора, които трябва да се възстановят от определени физически травми, посредством раздвижването на долните крайници. Уредът е подходящ и за хора с проблеми с гръбначния стълб.

Съществуват и велоергометри само за раздвижване на ръцете, които отново имат преимуществено рехабилитационна цел.

Може ли велоергометърът да ни помогне да отслабнем

Основната цел, за която обичайно се закупува този фитнес уред е именно за намаляване на теглото и изгаряне на излишните килограми и мазнини.

Да, велоергометърът може да помогне за отслабването, но единствено тренировките няма да са ви достатъчни. Необходимо е да ги подкрепите с добър хранителен план. Освен това постоянството е от ключово значение.

Чрез редовни тренировки на велоергометъра от поне 30-60 минути ще натоварвате множество мускулни групи в тялото и това ще ви помогне да премахнете килограми от общото тегло на тялото.

Велоергометърът е идеален за изгаряне на калории и тренировките с него повлияват на скоростта на метаболизма, както и на тонуса на мускулите. Може да помогне дори за намаляване на мазнините по корема.

Колоезденето е аеробно упражнение с умерен интензитет подобно на туристическото ходене и джогинга.

Активност от този вид помага за намаляване на рискове за здравето и допринася за понижаване на телесното тегло. Освен това се смята, че редовното колоездене помага на клетките да абсорбират по-добре глюкозата.

Както всички хубаво, отслабването с велоергометър ще отнеме време. Така или иначе редовната физическа активност е изключително здравословен навик, затова това не бива да ви притеснява.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре