Дъмбели – тренировката за ръце, която не бива да изпускате

Тренировка за ръце с дъмбели

Замисляли ли сте се някога защо всички фитнес маниаци залитат постоянно по дъмбелите? Отговорът е много прост и се крие в една единствена думичка – ефективност. Да, тренировките с дъмбели са изключително ефективни за изграждане на здрава мускулатура на ръцете и извайване на всяко мускулче, което се намира по тях.

Извън тази думичка, има още куп предимства на това така популярно фитнес оборудване, които с особен захлас разглеждаме тук.

Какво представляват дъмбелите

Първо, за най-неподготвените. Ако сте новак, хвърляме ви най-простото обяснения за това какво е дъмбел.

Това са онези разглобяеми тежести, които в класическия вариант се състоят от метална светлосива ръкохватка, с винт резба в двата края, където се поставят самите тежести – черни метални дискове с определено тегло.

След поставянето на дисковете, за да бъдат те застопорени в статично положение, се пристягат с помощта на големи метални втулки за винт.

В най-простия вариант дъмбелите са с набраздена грапава повърхност по средата, където се поставя ръката, за да се осигури минимално необходимото сцепление.

При по-иновативните варианти тази част на дръжката може да е с допълнително уплътняване за постигането на усъвършенстван хват.

Дъмбелите предоставят множество варианти за натоварване

Искате да може да разнообразявате своите тренировки като редувате механично с метаболитно натоварване?

Дъмбелите са идеални за тази цел, тъй като може да използвате дискове с различно тегло, които ще ви осигурят необходимото разнообразие в тренировката на мускулите на ръцете.

Когато изберете по-тежки дискове тренировката става по-интензивна, изисквайки повече сила. По-малкото повторения с по-голямо тегло тук ще ви донесат търсеното метаболитно натоварване за оптимален мускулен растеж.

При избора на по-леки дискове, които да използвате за повече повторения механичното натоварване ще доведе до увеличаване на мускула чрез насърчаване на възстановителния процес в мускулите след многократните контракции.

Дъмбелите са вашият домашен помощник за изваяни мускули

Не е необходимо да посещавате ежедневно фитнес залата, за да постигнете здравите мускули, за които винаги сте мечтали. Дъмбелите са изключително достъпно фитнес оборудване.

Може би поначало да ви изглежда не чак толкова евтино да оборудвате домашното си фитнес кътче с нови дъмбели с всички необходими дискове за различно натоварване, но трябва да вземете още нещо предвид.

Дъмбелите са изключително здрави и на практика експлоатационния им живот е вечен. Особено класическите дъмбели са много устойчиви на всякакви агресори и със сигурност ще продължат да ви служат дълго време.

Други ползи от тренировките с дъмбели

Освен че тренировката с тези така любими на всички фитнес ентусиасти тежести се насочва към изграждане на сила и мускул, тя носи и още предимства и то от чисто здравна гледна точка.

Така например тренировката с такива ще повиши сърдечния ритъм, ще подобри кръвообращението и ще се грижи в дългосрочен план за сърцето.

Това означава, че освен че ще си помогнете в изграждането на мускулна маса ще работите и за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

По-добрият сън и насърчаването на изгарянето на мазнини също са плюсове, които няма как да не споменем.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре