Видове еластични ленти и техните предимства

Еластични ленти - видове и предимства

Еластичните ленти са фитнес пособия, които работят на базата на акумулиране на съпротивление, в посока противоположна на движението на крайниците, с цел създаване на по-голямо натоварване. Съществуват няколко основни вида ластици, които предлагат различни предимства за човека, служещ си с тях. Именно тях ще разгледаме в днешната статия.

Разлики между различните видове тренировъчни ластици

Еластичните ленти се различават например от ластиците за набиране по тяхната непрекъснатост и плоска повърхност. От там идва и разликата в полето им на приложение. Често се наричат кръгли ластици за тренировка. Другият основен тип тренировъчни ластици са прекъснати и служат за различни цели. Съществуват и прекъснати еластични ленти, които се използват основно за раздвижване на крайниците след травми.

Какви видове еластични ленти има

Може да ги разделим в няколко категории. Първото голямо деление е на ленти, които служат за целите на рехабилитацията и такива, които се използват за спортни цели. Основната разлика между тях е съпротивлението, което те оказват. Съответно лентите за рехабилитационни цели са с доста по-малко съпротивление, което обичайно означава и че са доста по-тънки.

Фитнес еластичните ленти създават осезаемо по-голямо напрежение, което се използва за извайване на тялото по желания начин. За конкретното съпротивление може да съдите по цвета на лентата. Обичайно то се измерва в приблизително тегло, което би оказало същото натоварване при повдигане.

Колкото по-голямо е съпротивлението, толкова по-плътна и дебела е лентата. Винаги се запознавайте предварително с тази величина, тъй като тя има особено значение за изпълнението на крайната ви фитнес цел.

Оказването на по-малко напрежение от лентата помага за направата на повече повторения. Такъв тип фитнес оборудване се използва от хората, които желаят по-скоро да стегнат своите мускули и използват лентата като средство, което да забърза постигането на тази цел. Най-често се предпочита от трениращите по-скоро за стопяване на мазнините, а не толкова за натрупване на внушителна мускулна маса.

Именно такива традиционно се предлагат под наслова „дамски ластици за тренировка“, но ние не сме съгласни, че дамите може да предпочитат само такъв тип натоварване и основно розов цвят.

От друга страна по-дебелите фитнес ленти предоставят доста по-голямо натоварване. Те се използват от хората, които желаят да изградят по-здрава мускулатура.

Вместо заключение – латексови или текстилни еластични ленти да изберем

Двата основни материала, които се използват за направата на фитнес лентите са латекс и текстил. Текстилът предлага по-малко възможности откъм натоварване, но има по-нежен допир и може да се използва дори директно върху кожата. Латексът предлага доста повече вариации що се отнася до съпротивление и се предпочита заради голямата му устойчивост и здравина.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре