ЕАА – незаменимите добавки за мускулна маса

ЕАА - добавка за мускулна маса

Няма да мине много време от първото ви посещение на фитнеса, с цел трупане на мускули до първото преминаване на думата EAA пред очите или през ушите ви. И ние имаме обяснението защо това е така.

Много бодибилдъри, културисти и чисти любители на изваяните мускули използват добавки с EAA, за да подпалят производството на протеин в тялото.

И вие се замисляте дали да не подсилите тренировките си, включвайки суплементи с EAA в ежедневното си меню? Ако това е, което ви е довело до тази статия, може спокойно да продължите да четете, защото тук поместваме най-важната информация за съставката от гледна точка на спортните постижения.

Какво всъщност стои зад абревиатурата EAA или EAAs

Essential amino acids – това е отговорът. EAA са незаменими есенциални аминокиселини, които тялото използва, за да изгражда протеин, да разгражда добре храните, да възстановява телесните тъкани, да строи мускули и още… и още.

Аминокиселините са органични компоненти, които са изградени от водород, въглерод, азот и кислород. Тялото ни се нуждае от около 20 вида аминокиселини, като науката смята само 9 от тях за есенциални или незаменими. Какво означава това? Означава, че тези девет аминокиселини са особено важни, тъй като организмът не може да ги произведе самостоятелно, сиреч, необходимо е да попаднат в него отвън – чрез външни източници.

Ролята на EAA в тялото има много аспекти. Те изграждат тъкани, органи, мускули и имат жизненоважна воля за оптимизирането на функциите на черния дроб и невротрансмитерите в мозъка.

Преглед на четири важни есенциални незаменими аминокиселини

Фенилаланин, валин, треонин, триптофан, метионин, левцин, изолевцин, лизин и хистидин – това са необходимите за функционирането на жизнените процеси EAA, които човешкото тяло не може да произведе самостоятелно.

Фенилаланинът подпомага работата на ензимите, производството на други аминокиселини и е изграждащ елемент на някои важни протеини. Освен това той е прекурсор на невротрансмитерите тирозин, допамин, епинефрин и норепинефрин.

Валинът е една от трите аминокиселини с разклонена верига. Характерно за тях е, че се смятат за най-ефективни за целите на изграждането на повече мускули. Валинът стимулира мускулния растеж, допринася за регенерацията на мускулите след натоварване и участва в производството на енергия в тялото.

Левцинът и изолевцинът са другите две аминокиселини с разклонена верига. Освен за протеиновия синтез и регенрацията на мускулите той действа още за регулирането на нивото на кръвна захар, процеса на заздравяване на раните и има роля в производството на хормони на растежа.

Изолевцинът пък взема важно участие в мускулния метаболизъм и има значителнен принос за нормалната функция на имунната система и производството на хемоглобин.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре