Л-карнитин ли е решението за справяне с излишните килограми

Л-карнитин - решението против килограмите

Не, тук няма да говорим за вълшебния ефект на магическо хапче за отслабване, което може да направи чудеса за месец употреба. Именно обратна е целта на настоящата публикация – да се базираме на научни факти и да ви разкрием какъв действително е ефектът на л-карнитин, както и на какво се дължи той.

Затова продължете да четете, ако се интересувате от тематиката, със сигурност четивото ще ви е полезно.

Какво представлява л-карнитин

Някои източници сочат, че л-карнитин принадлежи на групата на аминокиселините, които не участват в изграждането на мускулите. По-достоверна обаче е информацията, според която L-карнитин по същността си представлява производно на аминокиселините. В тялото се произвежда при преработката на аминокиселините лизин и метионин. Също така интересен факт е, че веществото наподобява в много отношения витамините, но по същността си не представлява витамин.

Л-карнитин се съдържа в тялото ни така или иначе, независимо от това дали приемаме добавки, които съдържат негови форми. Съдържа се в различни хранителни продукти, обикновено с месен произход. Най-високо съдържание на съставката притежават червените меса, в частност – говеждото месо.

Какво е действието на L-карнитин в човешкия организъм

Това, заради което добавките с л-карнитин са толкова популярни в спортния свят е тяхната ефективност в борбата с мазнините. Независимо дали става въпрос за отслабване при хора с наднормено тегло или забързване на процеса по горене на мастните депа при хора с тегло в здравословните норми – л карнитинът показва ефективност. И постоянното търсене на добавката от любители на спорта и от професионални атлети го доказва индиректно.

Но в какво се състои основния полезен ефект на съставката?

Най-просто казано L-карнитин работи за производството на повече енергия чрез таргетирано усвояване на мазнините. Това е възможно, тъй като съставката има следното забележително действие – транспортира дълговерижните мастни киселини до клетъчните митохондрии, които са своеобразната енергийна централа на клетките. Достигнали до митохондрията, мазнините се усвояват и се преобразуват в енергия.

Затова и л-карнитин участва като съставка в множество предтренировъчни хранителни добавки, предназначени за употреба непосредствено преди тренировка.

Хората, които използват добавки с карнитин споделят, че дори след едно хапче усещат че по време на последвалата го физическа активност усещат по-голям енергиен капацитет и увеличаване на потенето.

LC играе и важна роля в регулацията на метаболитните пътеки, участващи в регулирането на протеиновия баланс на скелетния мускул. Освен това се смята, че съставката има антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, което означава, че може да спомогне за смекчаване на евентуални мускулни увреждания, настъпили вследствие на тренировка.

Всичко това води до извода, че л карнитин не е добавка за отслабване, а е добавка за стимулиране процеса на изгарянето на мазнини чрез тренировка и генерирането на допълнителна енергия, в резултат на усвояването им. Но да, ефектът при тази комбинация между добавката и последваща тренировка води до отслабване.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре