Видове витамини – пълно ръководство

Витамини - пълно ръководство

Някои са разбрали от първо лице, други са чували, трети си нямат и на идея какво правят различните видове витамини в тялото. Кои движат тялото ни напред, кои директно поддържат жизнените ни показатели във форма и без кои изобщо не бихме съществували? Често чуваме защо е добре да приемаме витамини, за да растем с нормални темпове, за да усвояваме храната си бързо и да я превръщаме в енергия, която да употребим, да се развиваме адекватно и физически, и ментално, както и да поддържаме здрави нашите основни органи, на които разчитаме за качествен живот.

Витамините, по своята същност, са напълно органични вещества, които са важни за нормална жизнена дейност и крепко здраве при хора и животни. В настоящото четиво ще хвърлим обширен поглед върху различни видове от тях, тяхната роля и разбира се храните, от които да си ги набавяте качествено по начин, по който да не превишим дневния си калориен прием.

Това е важно, за да можем да подберем храната си повече от правилно. Едновременно калориите да са незначителни, но заедно с това питателността на храната да е повече от просто „добра“.

Да започваме!

Знаем ли защо са полезни витамините

Първо, за какво са полезни – на практика за всичко, което прави тялото ни. Дори простирането на изпраните дрехи у дома отнема част от витамин В в организма.

Една значителна част от витамините се съдържат изцяло в храната, която можем да сервираме на трапезата си, но се съдържат в недостатъчни количества. За да не ядем по 13 пилешки филета на вечеря, добре е да се замислим за витамини под формата на хранителни добавки.

Много често се среща случаят човек, който спазва различни диети или хранителни режими да не може да си набави веществата, които са му необходими. Тогава говорим за чисто и просто ограничение, което води съвсем естествено и до проблем, свързан с количеството набавени витамини и минерали.

Ето защо експертите съветват онези от нас, спазващи някакви хранителни режими, да се съветват с техния лекар и да започнат регулярен прием (ако трябва и по предписание) на витамини под формата на суплементи. Ако се чудиш откъде да си набавиш опаковки от здраве.

Преди да се впуснем в сериозно и задълбочено изброяване, нужно е да определим двата основни вида витамини: Мастноразтворими (D, E, A, K) и Водноразтворими – всички В витамини и добре познатия ни С витамин.

Мастноразтворими са онези от витамините, които могат да се свързват с мазнините в стомаха и така да се съхранят в тялото ни. Характерното за този вид е, че доста трудно се изпитва недостиг от тях, което означава и да внимаваме с приема им, за да не ги натрупаме пък прекалено много и да се постигне токсичен ефект по този начин.

Водноразтворимите витамини не се натрупват. Те по никакъв начин не могат да са токсични, което означава, че се усвояват директно от тялото ни и това пречи на злокачествени натрупвания.

Ако прекалите все пак с водноразтворимите витамини, вие ще ги изхвърлите посредством урината. Най-хубавото е, че тялото може да прояви толеранс към прекаляване с този вид поради възможността да бъдат изхвърлени, така че малко прекаляване не е никакъв проблем.

Топ 3 най-важни витамини и за какво можем да разчитаме на тях

Витамин А – съдържа се в храни като яйца, млечни продукти, печени сладки картофи, плодове като пъпеш, ананас и манго.

Този витамин е известен с невероятните си ползи за зрението, ако има и принос към производството на червени и бели кръвни телца. Подсилва имунната ви система, а кръвоносните ви съдове и костите ви ще са щастливи, когато той е наоколо.

Витамин D – е т.нар. „слънчев витамин“, който ще повлияе над 2000 гена в тялото ви. Да, тук говорим за сериозен витамин, който спомага и за обмяна на вещества като фосфор и калций в костите, а приносът му за костната ви система и нейната здравина са баснословни.

При недостиг на този витамин в тялото, вие със сигурност ще се „насладите“ на множество здравословни проблеми, така че не го пренебрегвайте в никакъв случай! Ще го намерите в храни като: сьомга (нека е дива), скумрия и гъби.

Витамин Е – тук говорим за напълно заслужил и доказал обичта си към хората мастноразтворим витамин. Той може да приеме спокойно и ролята на антиоксидант, така че още един сериозен плюс в неговата графа.

Предотвратяващ окислението на лошия холестерол, предпазването на клетъчни мембрани поради свободни радикали, производство на повече чревни кръвни клетки и още куп ползи, витамин Е се нарежда сред топ 3 на твоите приоритети.

Храни, които могат да ти го дадат в достатъчни количества са: зелени зеленчуци (броколи, спанак), масла от зеленчуци (зехтин), а от ядките бадемите и лешниците са наистина богати на този витамин. Авокадото също е собственик на Витамин Е, така че не подминавайте този продукт в магазина.

В заключение

Инвестирайте търпение в ученето и опознаването на различните витамини и техните разновидности. Само така животът ви ще бъде жизнен, динамиката няма да ви пречи и най-вече – ще бъдете щастливи и ще се радвате на всеки миг! Ако търсите от къде да си закупите витамини на достъпна цена, може да посетите магазин за хранителни добавки Workout.bg и да разгледате техния голям набор от добавки и витамини, с които ще влезете в топ форма.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре