Хром – действие, значение, храни, дозировка

Хром - ползи и вреди

Хромът е микроелемент, който се намира в естествено състояние в много храни, а и в някои части на човешкото тяло. Има две разпространени форми, като тривалентната е всъщност тази, която е позната на човека и се използва и за направата на хранителни добавки с хром.

Какво е неговото значение за здравето на човека и как можем да си го набавим? Има ли препоръчителни дози и въобще за какво да внимаваме, когато се насочваме към рафта с добавки с хром? Цялата тази информация събираме в следващите редове.

Какво е значението на минерала за човешкото здраве

Проучванията сочат, че хромът има определен ефект върху действието на инсулина в тялото. Смята се, че хром-свързващото вещество се свързва с инсулиновия рецептор и го активира и по този начин стимулира действието на инсулина.

Точно поради тази причина учените изследват дали елементът може да се причисли към групата на незаменимите есенциални хранителни вещества.

Последните проучвания показват, че въпреки че микроелементът има потенциала да донесе ползи на организма във фармакологични количества, това не е достатъчно, за да се причисли към основните минерали. Основната причина за това е, че когато в тялото има недостатъчно количество хром, т. е. при дефицит на минерала, не се наблюдават съществени аномалии, които да се свържат пряко с липсата на достатъчно хром.

Иначе веществото се открива в кръвта, където се свързва с плазмените протеини, черния дроб, далака, меките тъкани и костите.

В какво се състои потенциала на хрома

Както стана ясно, едно от основните действия на минерала в тялото е свързано със стимулация на инсулина. Благодарение на това се счита, че той може да допринесе за контролиране на теглото и овладяване на апетита.

Изследвания показват, че той би могъл да прояви и антиоксидантен ефект. Той се свързва с ограничаване действието на токсичните молекули, попаднали в организма за предпазване на клетките от увреждане.

Освен това хромът се използва от тялото в процесите на раздробяване и усвояване на нутриентите, а също и има значение за тяхното правилно съхранение.

Хранителни източници на хром и дозиране

Ето кои са хранителните източници, в които може да се открие стабилно съдържание на хром: гроздов сок, пълнозърнести продукти, бирена мая, портокалов сок, телешко месо, доматен сок, ябълки и зелен боб.

Източници сочат като допустима доза при възрастни над 18-годишна възраст и до 50-годишна възраст 25 мкг за жени и 25 мкг за мъже дневно. При 51 и повече години се препоръчва намаляване с 5 мкг за всяка група.

Все пак ние ви съветваме да се консултирате с лекар преди да преминете към самоназначаване на дозировката.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре