Био добавки – струва ли си да приемаме органични продукти

Прием на био добавки като част от хранителния режим

Хранителните добавки заемат важно място в подготовката на тялото за тренировка. Затова всички професионални спортисти вземат добавки, които се грижат за определени аспекти на здравето и физиката, подпомагайки пълноценния хранителен режим и редовните тренировки.

А какво остава за непрофесионалните спортисти, любители на движението? Хранителните добавки могат да донесат куп ползи, снабдявайки тялото с необходимите му вещества в оптимални количества.

Какво отличава био добавките от обикновените хранителни добавки, какви са предимствата, които те предлагат и струва ли си да избираме преимуществено такива, пред обикновените синтетични продукти?

Отговора даваме в следващите редове.

Какво е специалното при био добавките

Био добавките се отличават с изключително чистия си състав. Това се постига, благодарение на използването на суровини, продукти на био земеделие или био животновъдство.

В контекста на българския пазар, за да бъде един продукт сертифициран като „био“ е необходимо да отговаря на строги нормативни изисквания, въведени с европейския регламент.

Що се отнася за растителни продукти, тук е необходимо да се спазват изисквания, свързани със състава на почвата, нейното наторяване, използваните за целта пестициди, начин на събиране на реколтата и обработване на суровините.

По отношение на животинските продукти пък тук се набляга на това с какво са хранени животните, при какви условия са отглеждани те, използването на антибиотични лечебни средства само при действително заболяване, хуманното им експлоатиране и други подобни.

Това на практика означава, че био добавките са произвеждани при съблюдаване на изключително строги мерки за чистота на използваните съставки и морално отношение към животните. Има ли всичко това значение за нас?

По-добри ли са био добавките от обикновените добавки

С оглед на всичко изложено дотук, няма как да не заключим, че био добавките предлагат достъп до по-чисти и качествени съставки, което означава, че на практика са по-добри.

Обикновено използването на био продукти обуславя повишената цена, тъй като се изискват допълнителни усилия за отглеждане и набавяне на суровините.

Не е абсолютно задължително обаче те да са непосилни за купувача.

Има много места, от които може да си набавите био добавки, без да заплащате кой знае колко по-високи суми. А когато става въпрос за хранителни добавки, следва да имате предвид, че тук определено плащате за качество.

Какви био добавки са подходящи за трениращия

За поддържане на хранителния режим може да използвате био протеини (растителни или животински).

За вкусни снакове може да използвате био ядкови масла като фъстъчено масло, масло от кашу, масло от бадем, без добавена захар и изкуствени оцветители или пък био протеинови барове.

За приготвянето на здравословни сладкиши може да използвате био брашна – кокосово, бадемово, фъстъчено.

Всяка спортна добавка може да има био вариант, затова ако желаете да си осигурите най-доброто и същевременно искате да се грижите и за планетата – био добавките са страхотна алтернатива.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре