Витамини и минерали или защо мини нутриентите са важни за спортиста

Витамини, минерали и мини нутриенти

Повечето хора са свикнали да не обръщат внимание на това какви и колко витамини и минерали приемат на ежедневна база. Обичайно започваме да се притесняваме за тяхното набавяне, едва когато се проявят признаци на недостиг като умора, загуба на мотивация и намаляване на концентрацията. Или пък, когато организмът ни е подложен на по-големи рискове в околната среда, като например вероятност от разболяване.

За редовно спортуващия човек обаче не е тайна, че витамините и минералите са от критично значение за поддържане на жизненоважни функции в тялото. И най-вече, че имат съществена роля за поддържане на добрата форма на активно трениращия.

Каква роля имат витамините и минералите в тялото на спортуващия

Микронутриентите от тези групи имат особено значима роля и тя е в много различни направление, в зависимост от конкретния витамин и минерал, който разглеждаме.

Едни нутриенти спомагат за поддържане на оптималните енергийни нива в организма, други се грижат за процесите на изграждане на мускули и мускулен растеж, трети имат значение за бързото възстановяване след тренировка.

Други витамини и минерали са важни за хората, които разчитат на редовни кардио тренировки, грижейки се за здравината на ставите, костите и сухожилията.

Въобще почти няма област на човешкото здраве и благосъстояние, в която да не вземат активно участие микронутриенти от споменатите групи.

Интересен факт е, че хората, които спортуват активно, по презумпция се нуждаят от повече витамини и минерали. Една от причините за това е, че при високата физическа активност някои от нутриентите напускат тялото през потта, без техните ползи да са били усвоени от организма.

Друга причина е, че те се изразходват в по-големи количества, когато се активират функции в организма като метаболизъм и преработка.

А трета причина, поради която спортистите се обръщат към шкафа с витамини и минерали е за подпомагане по натурален начин постигането на конкретни фитнес цели. Така например витамин C се използва в големи количества за подпомагане растежа на мускулите от хора, които се занимават с вдигане на големи тежести.

Примери за директното влияние на витамините и минералите

Витамините от група B са известни с това, че са необходими на организма за пълното разграждане на по-големите хранителни вещества като въглехидрати и мастни киселини на по-малки единици, които тялото може да използва за гориво.

Така например тиаминът участва в няколко метаболитни пътеки, в това число и за раздробяването на въглехидратите и аминокиселините с разклонена верига. Витамин B6 пък е включен в около 100 процеса за преработка.

Витамини B12 и А, както и желязото пък имат пряка връзка с подобряване на физическата производителност и крайните резултати от тренировките.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре