Може ли екстрактът от мака да ни направи щастливи

Екстракт от мака

Маката е кръстоцветно растение, чиито корени водят до други зеленчуци от семейството като броколи, зеле, кейл и карфиол. Смята се, че растението е култивирано в Перуанските Анди преди повече от 2000 г. Мака е кореноплоден зеленчук, чиито месести коренови системи се използват от край време като храна, а в стрито състояние като народен лек.

В днешни дни продължава да се използва за направата на хранителни добавки, особено в света на спорта. На какво се дължи хайпа, може ли перуанския женшен да ни направи щастливи и ако да – как? Тук разкриваме няколко тайни от кухнята, които нашето проучване изрови.

Какво се съдържа в екстракта

В сурово състояние коренът от перуански женшен съдържа богатство от витамини, минерали, ензими, аминокиселини и антиоксиданти. 80% от зеленчука всъщност е вода. В корена има добро количество желязо и йод, които се грижат за здравето на клетките и допринасят за правилната работа на метаболизма.

Калций, натрий, мед, манган, цинк и витамин B1 са доста добре застъпени в хранителния профил на екстракта от мака. Освен това е източник на стероли, както и метаболити, които се съдържат само в корена от мака, като например мака алкалоиди.

С какво е най-популярен екстрактът от мака

Ако сте редовен посетител на фитнеса и се грижите за физическото си представяне чрез прием на хранителни добавки, най-вероятно и без да знаете вече приемате екстракт от мака под някаква форма. Причината за това е, че съставката действа за повдигане нивото на енергията в тялото и се грижи за неговия физически капацитет.

Ако имате нужда от допълнителен енергиен заряд, когато се отправяте към залата, но търсите натурално решение, а не синтетичен продукт, то маката може да ви осигури точно това. Освен че предоставя нов енергиен запас, съставката се грижи за подобряване на издръжливостта и силата, а това допринася в цялостното усъвършенстване на работоспособността по време на тренировка.

Но това е само една част от полезностите, които екстрактът предлага. Другото направление, за което най-често се използва тази комплексна натурална съставка е сексуалното здраве.

Смята се, че добавките с екстракт от кореноплодното действат благоприятно за повишаване на либидото при мъжете и се грижат за нормалната сексуална функция на половата система. Проучвания показват, че приемът на екстракта може да доведе до подобряване на конкретни аспекти от фертилитета при мъжете като концентрация и скорост на сперматозоидите.

Дамският пол също има какво да вземе в тази насока, тъй като се счита, че съставката може да балансира хормоните, да окаже благотворно действие при менопауза и проблеми с настроението и либидото. Горещи вълни, постоянна смяна в настроението, проблеми със съня, раздразнителност – маката има потенциала да ви помогне с всеки един от изброените симптоми.

Маката обещава да донесе жизненост, енергия, сексуален подем и повдигане на настроението. Може ли това да повлияе на щастието ви? Преценете сами.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре