Кои са добавките, които се изписват най-често при аутизъм

Добавки срещу аутизъм - ползи, вреди и мнения

Аутизмът е разстройство на когнитивността, което се проявява в най-ранна детска възраст – до 3 г. Спрямо децата, които са диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър (ASD) нерядко се изписват хранителни добавки, които да помогнат със симптоматиката и да се погрижат за характерни нужди на организма при подобен тип състояние.

Какво представлява аутизмът и какво най-често се изписва за него? Събрахме най-важната информация в следващите редове.

Какво представлява аутизмът

Нека да започнем с едно важно уточнение – счита се, че аутизмът се квалифицира като разстройство, а не като болест. Става въпрос за когнитивно разстройство, предизвикано от нарушения в развитието.

Най-характерният белег за аутизма е, че социалните способности на лицето са затруднени. В резултат на това хората с аутизъм се дистанцират и затварят в себе си, ограничавайки взаимодействието си с околния свят.

Аутизмът има различни степени на тежест. В аутистичния спектър влизат специфични състояния, характеризирани спрямо проявените симптоми на разстройството.

В тях влизат проявления като затруднения в ученето, дефицит на вниманието, разстройство на личността, депресия, надареност, хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство и други.

Какви нутриенти обичайно се изписват при аутизъм

За хора с аутизъм нерядко се предписват различни хранителни добавки, които да облекчат някои от характерните симптоми, придружаващи състоянието.

Много често се предписват минерали, витамини и чисти натурални добавки. Те се насочват към подпомагане на съня, регулиране на характерния храносмилателен стрес и попълване на недостига на някои конкретни витамини.

Съществуват няколко проучвания, резултатите от които показват, че витамин B6 и магнезий са ефективни за облекчаване на някои от симптомите при аутизъм.

Добрите резултати при някои от проучванията показват, че след включването в менюто на добавките се наблюдава подобряване на зрителния контакт, повишаване на контрола над импулсите и видимо подобрение на комуникативните способности.

Това е така, тъй като магнезиевите нива нерядко са по-ниски при деца с ASD, а минералът е необходим за правилното усвояване на витамин B6 в тялото.

Около 50% от децата с аутизъм имат проблеми със съня. Възможно е те да се проявяват поради тревожност, промени в сърдечния ритъм, хиперактивност и т. н.

Ако детето не приема достатъчно храни, които снабдяват тялото с мелатонин, то лекарят може да предпише такава хранителна добавка.

Друг чест симптом са стомашните проблеми. Най-често тук се предписват пробиотици, които да спомогнат за нормализиране на бактериалния баланс в червата.

Следва да се има предвид, че е важно каквито и да било добавки, колкото и безвредни да са те, особено ако са предназначени за прием от деца, да бъдат включвани в хранителния режим единствено след консултация със специалист.

Хората с аутизъм могат да имат пълноценен живот и за това голямо значение има отношението на околните, затова добрата информираност относно разстройството е първата важна стъпка.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре