Анемия – причини, симптоми, диагностициране

Анемия - симптоми, причини и диагностициране

Анемията представлява специфично медицинско състояние, при което в кръвта няма достатъчно количество червени кръвни телца (еритроцити) или хемоглобин. Самото наименование на заболяването идва от гръцки език и означава буквално „без кръв“, „малокръвие“. Може да съпровожда други заболявания, които са довели до нейната поява или да се е проявила като самостоятелен медицински проблем.

Какви най-честите възможни причинители, кои симптоми говорят за нейното наличие, как се диагностицира заболяването и друга полезна информация за него събираме за вас в следващите редове.

Кои са най-честите причини за появата на анемия

Факт е, че възможните причинители тук са много и от най-различно естество. Някои от тях са вродени, а други се придобиват с течение на времето, едни могат да бъдат повлияни медикаментозно и чрез промяна в начина на живот, а други са с необратим характер. Въпреки това, при навременно диагностициране и откриване на причинителя диагнозите са позитивни.

Анемията често се предизвиква в резултат на дефицит на важни хранителни елементи, които не са достатъчно застъпени в диетата или определени стомашни или други здравословни проблеми не позволяват ефективното им усвояване от организма. Добрата новина е, че в този случай анемията може да се повлияе благоприятно чрез допълнителен прием на веществата. Често тук на помощ идват хранителните добавки.

Кръвоизливът е банален причинител на състоянието, което е съвсем обяснимо. Загуба на значими количества кръв може да се наблюдава при травма, хранопроводни кръвоизливи, нарушения на стомаха и червата при язва, хеморагична диатеза и други. Хроничната кръвозагуба пък може да бъде предизвикана от карциноми на стомаха, възходящо дебело черво, хернии и др.

Анемия, причинена от дефицит на желязо

Това е един от най-честите причинители на анемия по цялото земно кълбо – недостиг на желязо. Без достатъчно количество желязо в организма, тялото не може да произведе достатъчно червени кръвни клетки, което от друга страна не позволява нормалния пренос на кислород в кръвта.

В този случай най-доброто решение е обогатяването на диетата с желязо, независимо дали това ще е чрез приема на определени храни или специални хранителни добавки. Би могло да се наложат допълнителни изследвания, с оглед установяване наличието на вътрешно кървене.

Кои са първите признаци на анемия

Пациентите, страдащи от анемия се оплакват от наличието на силна отпадналост, бързо изморяване, появата на задух и недостиг на въздух, главоболие. Наблюдава се по-блед вид на кожата. Характерни оплаквания са още липсата на сила, затрудняване на когнитивните функции (като например трудно концентриране), сънливост и др.

Как се установява наличието на анемия

Задължително се назначават кръвни изследвания, които да установят нивата на еритроцитите и хемоглобина. Освен това се провеждат допълнителни изследвания за установяване на възможния причинител. Резултатите от изследванията се прибавят към резултатите от личния преглед при специалиста, който изследва наличието на външни признаци на състоянието.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре