Бременност – кои са добавките, които бъдещите майки трябва да взимат

Хранителни добавки при бременност

Здравословното хранене и приема на полезни хранителни вещества са изключително важни за поддържане на нормалното здраве. По време на бременност, както и при планиране на така обаче има някои вещества, от които тялото се нуждае в по-големи количества, за да подхрани здравето на майката по по-ефективен начин.

И грижата за бебето започва още от тези най-ранни моменти. Кои са съставките, които са най-необходими на майката по време на бременност? Ето какво казва по този въпрос мини проучването, което нашият екип направи.

Фолиева киселина – абсолютно задължителната добавка при бременност

Радостната новина за семейството обикновено идва с една основна препоръка – време е за започване на прием на фолиева киселина. Много жени обаче започват приема на добавки с фолат още при започване на първите опити за зачеване.

Специалисти препоръчват приема на 400 микрограма фолиева киселина всеки ден – отпреди забренеяването, до 12-тата седмица от зачеването. Снабдяването на организма с тези количества допринася за редуциране на риска от проблеми с развитието на бебето в най-ранните етапи от неговия растеж. Препоръчва се приемът да започне поне месец преди зачеването.

Фолиевата киселина е всъщност витамин B9. Той е необходим на тялото ни, за да може в него да се произвеждат нови клетки.

В ранните етапи на развитие по време на бременността, фолиевата киселина помага за образуването на невралната тръба, като spina bifida. Това е вродена аномалия при формирането на гръбначния стълб и мозък, която довежда до сериозни здравословни проблеми. Не е сигурно каква точно е връзката, но с категоричност се потвърждава, че недостатъчното количество фолиева киселина е един от най-големите рискови фактори.

Фолиевата киселина участва още и във формирането на червените кръвни клетки.

Защо може да се предпише магнезий по време на бременност

Може би втората най-популярна съставка, която е изписвана за бременни дами е магнезият. Той е необходим за предотвратяване и облекчаване на мускулните крампи и схващания при майката, но и има важно значение в процеса на развитието на плода.

Почти всяка система в човешкото тяло използва магнезий за своето функциониране, което се отнася и до организма на бебчето. Минералът играе важна роля за функциите на нервите и мускулите и има принос в поддържането на нормалните стойности на кръвното налягане. Освен всичко това, магнезият има потенциала да повлияе благоприятно за превенцията на усложнения при бременността.

Други често изписвани добавки при бременност

Относно другите съставки значение имат индивидуалните особености на бременността при конкретната пациентка. Често се предписват още добавки с йод, желязо, витамин D, пробиотици, пребиотици и щадящи имунни защитници.

Бъдете внимателни винаги, когато посягате към шкафа с добавки, защото на този етап жената трябва да приема само продукти, които са безвредни и за плода, и за майката. Най-добре е да разчитате предимно на продукти, които са специално разработени за консумация от бременни.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре