За какво може да е полезен екстрактът от артишок

Екстракт от артишок - ползи и вреди

Противно на всеобщото мнение, артишокът не е зеленчук. Той всъщност принадлежи към групата на тревистите растения, а някои източници дори сочат, че по същността си представлява трън, подобно на магарешкия бодил. Частта, която може да се консумира от хората всъщност е неразцъфналата пъпка на растението.

От години артишокът се използва като храна от хората. Използването му като алтернативно лечебно средство обаче също не е чуждо на историята ни. Благодарение на скритите в съставките му полезни свойства се появиха и доста хранителни добавки, съдържащи екстракт от артишок. Именно на въпроса за какво може да се използва той отговаряме в днешната публикация.

Артишокът е пълен с полезни хранителни вещества

В сурово състояние растението съдържа високо количество фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Най-застъпени в състава му са нутриенти като витамин B9, витамин C, витамин K, магнезий, фосфор, желязо и калий. В зависимост от качеството на екстракта от артишок, добавката може да предостави всички тези ползи на организма или да ги предложи в занижени количества.

Връзка на екстракта от артишок с нивата на холестерол в кръвта

Екстрактът от артишок може да повлияе на общото ниво на холестерола в кръвта като понижи лошия холестерол и повиши добрия холестерол. Това е възможно, благодарение на присъствието на лутеолин в неговия състав – елемент с антиоксидантен ефект, който предотвратява формирането на холестерол. На второ място екстрактът стимулира процеса на преработка на холестерола, което води до понижаване на общите нива.

Понижаване на кръвното налягане с екстракт от артишок

Проучвания показват, че екстрактът има и потенциал за понижаване на високото артериално налягане при пациенти, страдащи от хипертония. Не е известно каква е причината за това, но се сочи, че е възможно да е благодарение на съдържанието на калий.

Други здравни ползи, част от потенциала на екстракта

Много добавки с натуралния екстракт обещават благоприятно повлияване на сърдечното здраве и здравето на черния дроб. Съставките му може да предпазят черния дроб от оксидативно увреждане и да допринесат за облекчаване на симптомите на мастно чернодробно заболяване.

Също така се смята, че екстрактът може да подобри симптоматиката при проблеми на храносмилателния тракт чрез активация на полезните бактерии, които да се справят с лошото храносмилане. Също така се твърди, че неговите съставки могат да помогнат при синдром на раздразненото черво чрез намаляване на мускулните спазми и възпаленията.

Всичко това прави екстракта от артишок полезна съставка, която може да добавите към менюто си. Страничните ефекти са редки, но се препоръчва бременни, кърмещи и лица с проблеми с жлъчката да избягват приема.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре