Фенугрийк – какви са полезните свойства на екстракта от сминдух

Фенугрийк - Екстракт от сминдух

Сминдухът е популярна билка, която се използва от дълго време като подправка в индийски ястия. Освен това обаче екстрактът от семена на сминдух намира широко приложение в алтернативната медицина. В наше време пък, екстрактът е особено разпространена съставка в спортни добавки, обещаващи подобряване на производителността и достигане до конкретни резултати във фитнес залата.

На какво се дължи това? Това е точното четиво за вас, ако желаете да разберете.

Повече интересни факти за фенугрийк

Ботаническото наименование на билката е Trigonella foenum-graecum. Това е растение, което достига до около 60 до 90 см височина, има зелени листа, мънички бели цветчета и шушулки, в които са обгърнати мъничките златисто-кафяви семена. Сред хранителния профил на семената му се срещат някои важни нутриенти като манган, магнезий и желязо.

Билката е използвана хиляди години като натурално средство за справяне с кожни раздразнения. Към момента се използва още и за производството на козметика. Има множество потенциални ползи в различни направления, но ние сме тук, за да се съсредоточим върху неговите фитнес ползи.

Какъв е потенциалният ефект на екстракта от сминдух

Проучванията все още не са напълно категорични за ефекта от екстракта на билката, но има положителни показания в няколко конкретни насоки.

Първата е за повишаване нивата на тестостерона при мъжете. Ако се занимавате с фитнес от дълго време, най-вероятно знаете, че повишаването на тестостерона се свързва с повишаване на мускулната производителност при тренировка. Затова и може да срещнете екстракта от сминдух като основна или допълваща съставка в спортни добавки, насочващи се към подобряване на представянето в залата именно в този контекст.

Съвсем естествена последица от повишаване на тестостерона е стимулацията на либидото и сексуалната функция при мъжете.

Друга потенциална полза от приема на фенугрийк е регулирането на кръвните нива на захар. Действието му в тази насока се изразява в намаляване на темповете на абсорбиране на захарта в стомаха и стимулиране на инсулина.

Проучвания показват, че това може да помогне за подобряване на кръвната захар и общо понижаване на лошия холестерол в кръвта. Счита се, че екстрактът би могъл да подобри инсулиновата функция, затова се провеждат изследвания за ефекта му върху диабетици.

Други положителни резултати показват действие на съставката за контрол на апетита и противодействие на възпаленията. Някои хора използват такива добавки за крампи при менструация, затлъстяване и сексуални проблеми.

Много хранителни добавки с билковия екстракт обещават и подобряване на енергийните нива,  превенция на умората и благоприятен ефект върху работата на храносмилателния тракт.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре