Натурални съставки, които помагат при депресия

Натурални съставки, които помагат при депресия

За съжаление депресията е едно от най-често срещаните психически заболявания в наши дни. Във времена, в които сме склонни да мислим, че има лек за всяка болежка и научният подем се е справил с множество тежки физически заболявания, менталните проблеми продължават да зачестяват.

Воденето на живот на бързи обороти и дебнещият отвсякъде стрес допринасят допълнително за това.

Искате да повлияете на подтиснатото си настроение и епизодите на тъга и чувство за празнота чрез щадящи организма средства? Подготвихме специален материал за вас, в който искаме да ви запознаем с едни от най-добрите натурални съставки, които предлагащ помощ при депресия.

Растителни екстракти, които действат при депресия

Множество са екстрактите от растителни видове, които предлагат благотворно върху психиката действие. Тук ще разгледаме един от най-популярните от тях, а именно екстрактът от розов златовръх.

Розовият златовръх или по ботанически Rhodiola Rosea е адаптоген, който помага на тялото да се справи със стреса. И тук говорим не само за физически, но повече за психически стрес.

Смята се, че билката показва свойства на натурален антидепресант, който може да балансира невротрансмитерите в мозъка.

Екстрактът се насочва към подобряване на настроението, а от там – качеството на живот. Допълнителни ползи са положителният ефект при отпадналост и подобрената концентрация.

За подобряване на настроението и позитивна ментална промяна се използват още съставки като женшен, лайка, шафран и лавандула. Успокояващ ефект предлагат и познатите на всички мента и валериана.

Други естествени съставки с благотворно действие при депресия

Подтиснатостта, лошото настроение, тъгата и чувството за празнота са характерни проявления на депресията.

Те могат да бъдат повлияни чрез консумацията на нутриенти, които имат ключово значение за психическата дейност на организма. Тук няма как да не споменем за действието на витамин D и витамините от група B.

Витамин D може да помогне за регулирането на настроението и да осигури защита срещу появата на неврокогнитивна дисфункция.

Витамин B12 и други витамини от семейство „B” имат важна роля в производството на елементите в мозъка, които имат пряка връзка с настроението и други мозъчни функции.

Всъщност, немалък е броят на витамините, при дефицита на които един от характерните предизвикани вследствие недостига проблеми е именно депресията.

Затова достигането на необходимото ниво на витамина в тялото може да доведе до премахването на тревожните епизоди.

Дефицитът на цинк също е свързан с повишаване на риска от депресия. Минералът има ключово значение за здравето на мозъчните клетки и взема роля в регулирането на невротрансмитерните пътеки.

Магнезият е другият минерал, който има значение за проявата на депресивни състояния, особено при хора на възраст от 20 до 30 години.

Затова често се изписва при наличието на симптоми като отпадналост, влошено настроение, демотивация и летаргия.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре