Котешки нокът – същност, ползи и любопитни факти за билката

Ползи и факти за котешкия нокът

Растението представлява дървесна лиана, чийто произход идва от амазонските тропични гори и други местности в рамките на Централна и Южна Америка. Специфичното си наименование получава, благодарение наличието на извити тръни по кората на растението, които много наподобяват вида на ноктите на котките.

Частите от растението, които се използват за създаването на добавки, грижещи се за здравето са корените и кората.

С какво е най-популярен котешкият нокът

По наше мнение, антиоксидантните свойства на билката са най-разпознаваемата полза от употребата ѝ. Затова добавки с котешки нокът или още Саменто се използват от хора, които често са подложени на стрес, който генерира свободни токсини в тялото.

Антиоксидантният му ефект се изразява в намаляване на увреждащото действие на свободните радикали. Именно те са патогените, които предизвикват стареене на клетките, а уврежданията, които могат да им причинят имат потенциала да прераснат в сериозни заболявания, включително рак.

Други ползи от употребата на продукти с котешки нокът

Счита се, че фитонутриентите, които се съдържат в перуанската лиана показват имуностимулиращо действие. Затова добавките със Саменто са популярен натурален имуностимулатор, към който почитателите на билките и алтернативната медицина протягат ръце нееднократно. Също така се смята, че те притежават противовъзпалителен ефект и могат да противодействат на инфекциите.

Ако често ви се налага да се борите с настинка и грип, но искате да стимулирате естествената защита на организма срещу външните патогени чрез натурални средства, то котешкият нокът е добра възможност за вас.

Благодарение на противовъзпалителните му свойства, екстрактът може да повлияе благоприятно и при симптоми на остеоартрит – заболяване, при което се проявяват неприятни симптоми като скованост и болка в ставите. Подобни са твърденията по отношение действието на билката при ревматоиден артрит.

Недоказаният потенциал на билката, който изисква провеждането на още научни изследвания е свързан с действието ѝ при алергии, високо кръвно налягане, стомашни раздразнения, астма и други.

Друга полезна информация за билката

Счита се, че голяма част от полезните свойства на котешкия нокът произтичат от съдържащите се в него биоаналитични съставки като танини и стероли, които се борят срещу възпаленията и гликозиди, които имат способността да противодействат на вирусите.

Кората на растението се използва за направата на чай и стандартизирани екстракти, съдържащи предпочитано количество алкалоиди и феноли. Екстрактите може да срещнете както под формата на капсули и таблетки, така и в течни формули.

Растението се използва за лечебни цели повече от две хилядолетия. Нашето мнение в заключение след всичко казано дотук е, че едва ли тази продължителна употреба щеше да просъществува, ако билката не показваше действителен ефект.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре