Креатин хидрохлорид (HCL) – новата формула с подобрена разтворимост

Креатин - ползи, вреди и мнения

Ако се занимавате не от скоро с интензивни тренировки във фитнес залата, най-вероятно пред вас със сигурност не стои въпросът „Да включа ли креатин в менюто си“. Той вече е разрешен категорично положително. Коя обаче е най-подходящата форма на креатин за вас?

Днешната публикация организираме около факта, че не всеки креатин е еднакъв. И разликите не са единствено в химичния му състав, а най-вече в специфичното действие, което се открива благодарение на различния състав.

Сравнение на креатин хидрохлорид и монохидрат

Основната битка днес се води между креатин хидрохлорид и креатин монохидрат като най-често спряганите форми на креатина. По-дълбоко изследваната съставка със сигурност е монохидратната форма на аминокиселината. Защо? Просто защото това е една от най-използваните съставки в спортни хранителни добавки от край време. Това е и най-познатата форма на креатин.

Разликите между двете форми са на молекулярно ниво. Интересен е фактът, че обаче постигат осезаема разлика в крайното представяне на съставките при редовен прием.

Монохидратът се произвежда чрез добавяне на водна молекула към креатиновата молекула. Действието на добавки с така произведената съставка се изразява в повишаване на енергията, физическата сила и издръжливостта по време на интензивно двигателно натоварване. Тази формула е известна още с внасянето на повече вода в мускулите.

Хидрохлоридът от друга страна е сравнително по-нов продукт във фитнес средите. Въпреки това обаче придобива все по-значима популярност. Креатиновата молекула тук е закпрепена към молекула солна киселина (HCL). Този подход при структуриране на суровината довежда до повишаване на усвоимостта и абсорбируемостта ѝ в организма. Проучване показва, че това може да направи съставката до 38 пъти по-разтворима от монохидратната форма. Какво означава това?

Означава, че по-малко количество от хидрохлоридната форма на креатина ще е достатъчно за постигане на резултати, каквито иначе биха били постижими чрез приема на осезаемо по-голямо количество монохидрат. А такава ефективност определено не е за изпускане.

Освен това бързото усвояване на по-новата форма води и до превенция на един от основните странични ефекти на монохидрата, а именно задържането на вода в мускулите. Счита се, че новата формула предлага и по-голяма стабилност на аминокиселинната молекула.

Ефективност на добавките с креатин хидрохлорид

На теория, хидрохлоридната форма трябва да е по-ефективна, поради подобрената ѝ усвоимост. А в какво се изразява ефектът на суплементите с креатин хидрохлорид?

На първо място, креатинът увеличава т. нар. IGF-1 или инсулиноподобен растежен фактор 1, който е ключ към повишаване на мускулния растеж. Работи за повишаване на енергията, силата и издръжливостта, което води до максимизиране на резултатите от тренировките. Освен това подпомага възстановяването след тежка тренировка.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре