Добавки за енергия – кои са съставките, които повдигат тонуса

Добавки за енергия - Ползи, вреди и мнения

Умората и липсата на енергия са едни от основните врагове на прогреса. Освен силата на волята и добрата мотивация, сигурно оръжие срещу тях са и добавките за енергия. Именно за тях ще си поговорим в днешната публикация, в която разглеждаме кои са най-популярните съставки с висок енергиен потенциал.

Какви са различните видове добавки за енергия

Може би първата и най-близка до ума асоциация са енергийните напитки. Добавките за енергия обаче съвсем не се ограничават само до „питиетата“, които носят бърз енергичен бууст и се грижат за тонизирането на целия организъм.

Добавките за енергия може да са под най-различна форма – течен шот за експресна доставка на живителни сили, таблетки или капсули за улеснен прием, прахообразни формули за разтваряне, които освен енергия носят и вкус.

Сред съставките, които се нареждат на челните позиции в категорията „енергия“ се нареждат редица натурални екстракти, витамини, минерали и производни на естествените компоненти в природата.

На завидно високо място се нарежда кофеинът в неговата най-популярна форма безводен кофеин. Почти няма добавки за енергия, които да не разчитат именно на него за повишаване на жизнените сили на тялото и обостряне на когнитивността.

Когато говорим за натурални екстракти, няма как да не споменем екстрактът от Ашваганда, екстрактът от гуарана, зелено кафе, зелен чай, екстракт от родиола, женшен и горчив портокал. Ако търсите натурален източник на енергия, то тези екстракти са идеално средство за постигане на целта.

Кои са витамините и минералите, които показват благотворно действие за повдигане на енергийните нива? Витамин C, витамин E, желязо, магнезий и витамин B12 са основните заподозрени тук.

Кои са най-популярните във фитнес средите добавки за енергия

Изотоничните напитки, предтренировъчните хранителни добавки и тестостерон стимулиращите добавки са едни от най-предпочитаните за повишаване на енергията, с цел снабдяване с експлозивност по време на тренировка и извличане на пълния максимум от престоя в залата.

Особено популярни тук са съставки като таурин, L-карнитин, бета-аланин, цитрулин малат, тирозин, комбинация от кофеин и L-теанин и креатин. Енергиен потенциал имат и аминокиселините, както и MCT маслата.

Зад AAKG стои съставката аргинин алфа кетоглутарат. Тя се използва обичайно за подобряване на цялостния спортен пърформанс, намаляване на мускулната умора и отпадналост, както и за стимулиране на възстановителните процеси след тренировка. AAKG е модифицирана версия на аминокиселината аргинин.

Смята се, че тя има потенциала да повиши циркулацията на кръвта в мускулите, което да доведе до експлозия на енергия през време на тренировката. Ефектът ѝ се дължи на способността за стимулиране производството на азотен оксид.

Всяка от изброените съставки има своето отличително действие, което прави възможно използването им за специфични цели. За да изберете най-подходящата за вас е необходимо да съобразите избора спрямо личните ви цели и нуждите на вашия организъм.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре