Какво казва науката за витамин А и ролята му в човешкото тяло

Витамин А и неговата роля в човешкото тяло

Когато четете из сайтове, занимаващи се с продажба на хранителни добавки, сигурно имате чувството, че има безброй много витамини, от които тялото ни се нуждае.

Истината е, че към момента човешката наука разпознава 13 компонента като витамини, които имат есенциално значение за здравето и нормалното функциониране на човешкия организъм.

И да, витамин А е един от тях. В тази статия ще се занимаем подробно с това каква е ролята на витамина в нашето тяло, от кои храни можем да си го набавим и имаме ли нужда от добавки, за да поддържаме неговите нива.

Къде в природата може да открием витамин А

Интересен е фактът, че повечето натурални източници за човека всъщност съдържат някоя от двете разпространени форми на витамин А – ретинол или ретинолови естери и каротеноиди, като например бета-каротен.

Богато съдържание на форми на витамина имат месни продукти като телешки или агнешки черен дроб и други субпродукти от кухнята. Високо количество витамин А съдържат и рибеното масло от треска, кралска скумрия, сьомга, риба тон. По-ниски нива ретинол се съдържат в животински продукти като масло и козе сирене.

Що се отнася до зеленчуците, които може да се похвалят със стабилно съдържание на съставката в сурово състояние на челни позиции тук се нареждат сладкият картоф (батат), тиква и къдравото зеле (кейл). След тях достойно място заемат морковите, които макар и сочени като богат източник на витамина не са точно в челните редици в нашата мини класация.

Каква е ролята на витамин А в човешкия организъм

Нутриентът има важна роля за развитието на организма и неговия растеж още от началото на неговото съществуване.

Витаминът е важен за запазването на добрите зрителни способности. Той има ролята да конвертира светлината, падаща върху очите в сигнали, които се изпращат до мозъка. Всъщност, един от симптомите на недостиг а витамина е именно засягане на зрението чрез т. нар. нощна слепота.

Витамин А играе важна роля в производството на бели кръвни клетки и стимулира тяхната активност. Също така той участва в моделирането на костите и е необходим за поддържане на тяхното здраве, а дефицитът му води до нарушения в тази насока.

Взема важна роля в регулирането на растежа и деленето на клетките, действащи в процеса на възпроизводство. Работи за поддържането на здрава репродуктивна система и при двата пола, както и се грижи за нормалния растеж и развитие на детето още по време на бременността.

Той е важен и за поддържане на здрава имунна система, тъй като показва благоприятен ефект за защита от инфекции.

Неговата роля е жизненоважна, но приемът на прекалено големи количества може да крие рискове от токсичност. Затова добавки с него следва да се вземат само при установена необходимост.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре