Съвети за ефективно възстановяване след интензивна тренировка

Възстановяване след интензивна тренировка

Подготвяте се ментално и физически за тренировка, нахлувате в залата с пълна сила, давате всичко от себе си, изцеждате всяка живителна сила, постигате набелязаните цели и се прибирате с уникалното чувство на удовлетвореност и добре свършена задача.

Удовлетвореността на психическо ниво този етап е съпътствана от физическа изтощеност, за която трябва да се погрижите, ако искате да посетите фитнеса отново по график. Какво да правим, за да се възстановим бързо след тренировка и как да помогнем на тялото си да се справи с физическия стрес, който сме му създали? Удоволствие за нас е да ви доверим няколко изпитани съвета в тази насока.

Но първо, задължително ли е да правим нещо в периода на възстановяване

Тук ще бъдем кратки – правилното възстановяване след наистина интензивни тренировки за опитните спортисти е абсолютно задължително. То е ключ не само към бързото връщане във форма, но и най-вече ще ви предпази от травми. А няма нищо по-неприятно от това да не можеш да изпълняваш любимите (а в най-тежките случаи – ежедневните) си активности, поради травма, която е могло да бъде предотвратена.

Набавете си нутриентите, които допринасят за възстановяване

За това може да се погрижите още преди да стъпите във фитнеса като използвате протеинови хранителни добавки с предтренировъчен характер. Те се консумират 30-60 минути преди самата тренировка и освен, че се грижат за посрещането на всяка фитнес цел по време на тренировката, предлагат и благотворен ефект за възстановяването след нея.

Приемът на протеин след тренировка пък ще помогне на тялото да възстанови мускулните влакна, които са били увредени по време на интензивното натоварване, тъй като белтъчините са суровия материал, от който тялото се нуждае, за да изгради мускула.

Тук могат да ви помогнат още добавки с аминокиселини като AAKG и BCAA, някои растителни екстракти като екстракт от ацерола, андрографис и ашваганда, както и витамини и минерали, необходими на тялото в процеса по възстановяване. Особено значение тук имат витамините от група B.

Креатинът е първият ви помощник за възстановяване. Погрижете се и за приема на достатъчно електролити.

Добрите навици, които помагат за възстановяването след тренировка

Знаем, че сте го чували нееднократно, но пиенето на достатъчно вода е от ключово значение и тук. Затова се погрижете за оптималната си хидратация не само в периода след тренировка, но и през време на нея, а и след това.

Масажите могат да помогнат за намаляване на схващания и болезненост. Използвайте компресиращи аксесоари, които помагат за мускулната регенерация. Избягвайте консумацията на алкохол.

И завършете с добър 8-часов сън, през който ще позволите на тялото ви да се възстанови по естествен път.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре