Най-важното, което трябва да знаем за екстракта от гинко билоба

Екстракт от Гинко билоба - ползи и вреди

Първо, нека „загреем“ с малко любопитна информация. Гинко билобата е единственият вид, останал в съвремието ни от семейство Гинкови. Дървото е толкова древно, че често е спрягано като „жива вкаменелост“, тъй като е един от най-старите живи дървесни видове въобще.

Счита се, че то вирее на Земята от 350 млн години. В миналото е отглеждано за използване на ядливите му семена. Към днешна дата гинко билоба е най-известна с употребата в грижа за здравето на хората. Именно натам ни насочва днешната публикация, в която разглеждаме какво представлява екстрактът от гинко билоба и какъв е неговият потенциал за здравето на човека.

Какво представлява екстрактът от гинко билоба

Екстрактът се добива от листата на дървото със специфичната форма, наподобяваща ветрило. За производството му листата се сушат и се обработват чрез органична екстракция, с помощта на ацетон или вода.

Счита се, че най-полезните за човешкото здраве компоненти на екстракта са флавоноидите и терпеноидите. В тези групи се отличават флавоновите глюкозиди, терпените и гинколидите.

Екстрактът от гинко билоба съдържа силни антиоксиданти

Част от гореспоменатите съставки представляват биоактивни растителни компоненти, които показват наистина високи антиоксидантни свойства. Това означава, че те осигуряват на организма протекция от обитаващите в него свободни токсични агенти, застрашаващи клетките от окислително разрушаване.

Гинко билобата действа за запазване на когнитивните функции

Четейки настоящия материал, със сигурност вече сте се сетили поне за една реклама на хранителна добавка с гинко билоба, която обещава запазване на добрата памет. Това определено е полезното действие, с което екстрактът е най-популярен.

Съставките му помагат за запазването на добрата памет, стимулират концентрацията и допринасят за бързо запомняне и учене. Смята се, че редовният му прием може да доведе до облекчение на някои от симптомите на деменция и алцхаймер.

Билката притежава противовъзпалителни свойства

И поради тези причини може да помогне при симптоми на някои възпалителни заболявания като например артрит и синдром на раздразнените черва. Противовъзпалителната мощ на билката може да е и причината за така широкото ѝ приложение за други здравни неразположения.

Гинко за подобряване на кръвообращението и здравето на сърцето

Хората, които страдат от бедно кръвооросяване се оплакват от студени крайници, изтръпване и мравучкания. Подобряването на кръвната циркулация може да облекчи тяхната поява. Проучвания показват, че приемът на екстракт от гинко може да полвияе в бързо увеличаване на притока на кръв, благодарение на активацията на циркулиращия в кръвта азотен оксид. Смята се, че именно азотният оксид е отговорен за разширяването на кръвоносните съдове.

И още много за гинкото…

Мозъчна функция, психична грижа, намаляване на тревожността и депресията, зрение, главоболие, мигрена и ПМС са само част от направленията, в които гинко е спрягана като полезна съставка. Може да изпитате сами какъв е нейният ефект – хранителните добавки с билката са широко разпространени и на достъпни цени.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре