3 вида гъби, чиито екстракти се използват за здравни и спортни цели

Екстракт от гъби за здравни и спортни цели

Храната стои в основата на съществуването ни и без нея няма как то да продължи. Неслучайно фразата „Ти си това, което ядеш“ доби такава популярност в последните години и огледалото ежедневно ни доказва, че има доста истина в нея.

Превръщането на източник на хранителни вещества в екстракт, който да бъде употребен като добавка може да донесе ползи на хората, които иначе не биха консумирали конкретната храна в традиционния ѝ вид.

Тук ви запознаваме с 5 вида гъби, които предлагат особени ползи за всеки, който се интересува от здравословния начин на живот, включително за спортуващия човек.

Гъби рейши за цялостно подпомагане на виталността

Това са едни от най-популярните гъби, които се използват за медицински цели. Те показват доста широка приложимост, която може да донесе множество ползи на организма. Смята се, че притежават съставки, които могат да стимулират имунната система. Също така те се рекламират и като средство за подпомагане на отслабването.

Друга потенциална полза от консумацията на екстракта е успокояващ психиката ефект. Те са показани при проблеми със съня, тревожност, депресия и лошо настроение, благодарение на тяхното благотворно действие върху нервната система. Също така се смята, че могат да подпомогнат добрия фокус и концентрацията.

Действие на екстракта от гъби шийтаке

Шийтаке са фунги, разпространени широко в Китай и Япония, които се явяват вторите по популярност гъби за хапване в света. Смята се, че техните съставки като лентинан например, също показват имуностимулиращ ефект. Затова са използвани при обичайни настинки и простуда.

Твърди се, че освен това те са доста добри за сърцето и могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол, благодарение на фитонутриентите, които предотвратяват образуването на плака. По този начин употребата им може да доведе до намаляване на високото кръвно налягане и подобряване на кръвния поток.

Гъби Лъвска грива с благотворно действие върху нервната система

Този вид гъби е богат на антиоксидантни съставки и също подпомага имунната система, както повечето фунги, използвани за медицински цели. Това, с което се отличава тя е свойството ѝ да стимулира произвеждането на NFG – биопротеинов нервен растежен фактор и миелин (обвивка на нервните влакна).

Те имат съществено значение за здравето на мозъка и небалансираното им съдържание може да доведе до заболявания като множествена склероза и алцхаймер.

Смята се, че употребата им може да доведе до подобряване на когнитивните функции, включително паметта и концентрацията.

Която и гъба да изберете, потенциалните им ползи са много и могат да допринесат за цялостния физически и психически тонус на тялото. Съобразете подбора с конкретните ви нужди и ще имате чудесен натурален източник на здраве.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре