Как да намалим високия холестерол

Висок холестерол - как да го предотвратим

Холестеролът е мастно-подобна субстанция, която може да бъде открита във всички клетки на тялото. То се нуждае от известни количества от него, за да функционира нормално. Високите му нива в кръвта обаче предразполагат към комбинирането на холестерола с други компоненти, в резултат на което се получава плака, залепваща по стените на артериите.

Натрупването на плака повишава риска от сериозни сърдечно-съдови заболявания. Добрата новина е, че може да бъде повлияно върху този риск. И ето няколко ефективни начина, които помагат за това.

Отнесете се разумно към храната, ако имате висок холестерол

Има няколко изключително добри хранителни навици, които е силно препоръчително да опитомите в тази насока.

На първо място, важно е да ограничите приема на наситени мазнини. В тази група влизат храни като червено месо и пълномаслени млечни продукти. Тяхната консумация увеличава общото ниво на холестерола. Намаляването им води до понижаване на LDL лошия холестерол.

От много голямо значение е да изключите напълно транс мазнините. Тук говорим за продукти като хидрогенирани растителни мазнини, които често присъстват в маргарините и пакетираната храна, която купуваме (бисквити, крекери и други подобни).

Супер полезни в тази насока са храните, които са богат източник на омега 3 киселини. Те се грижат за здравето на сърцето, което е основният застрашен орган при високи нива на холестерола. Ако не обичате да похапвате рими като сьомга, скумрия, херинга, може за целта да използвате добавки с омега 3 или рибено масло.

Започнете да консумирате повече храни с фибри, тъй като те могат да намалят абсорбацията на холестерола в кръвта. Плодовете и пълнозърнестите храни са ваш пръв приятел в тази насока.

Специалисти препоръчват и внасянето на суроватъчен протеин като добавка към менюто. Проучвания показват, че той може да понижи не само лошия, но и общия холестерол.

Други съставки, които могат да ви помогнат в борбата с холестерола са лененото семе, чесънът, ниацин, зеленият чай и растителните стероли.

Здравословната форма е враг на вредния холестерол

Започнете да вкарвате повече движение в ежедневието си и се погрижете за достигането на тегло в здравословни граници. Препоръчително е да правите упражнения поне за 30 минути дневно, 5 пъти в седмицата или да имате по-енергична аеробна активност за поне 20 минути 3 пъти седмично.

Полезни в тази насока са дори бърза разходка по време на обедната почивка, карането на колело до работа и други подобни. Намерете спорт, който ви доставя удоволствие и тренирайте с приятел, за да останете мотивирани.

Комбинирайки активен начин на живот, правилно хранене и добавки, подсилващи вашите усилия, сме сигурни, че ще успеете да понижите риска от сериозни здравословни проблеми, намалявайки нивото на холестерола.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре