Разширени вени – какво представляват те и как може да ги лекуваме

Разширени вени - как се лекуват

Престрояването на обществото към офисен строй, свързан с постоянна работа на стол, дългочасово седене или стоене в статична изправена позиция и други подобни пасивни активности доведоха до повишаване на заседналостта в начина на живот на много хора.

Заедно с всички предимства на технологичния прогрес започнаха да се проявяват и недостатъците от неадекватната (или липсата на) грижа за компенсиране на периода на застой със здравословна активност.

Част от тях са наднорменото тегло, затлъстяването, схващането и оттичането на крайниците и разширените вени. В настоящата публикация обръщаме внимание именно на последния проблем.

Какво представляват разширените вени

Образно казано, това са вени с уголемени размери, като е възможно да са само повърхностно разширени или да са значително изпъкнали над повърхността. Най-често се срещат в областта на ходилата, прасците, задколянната яма и задната част на бедрата.

Появяват се вследствие изменение в клапите, отговорни за пропускането на кръвта, достигаща до кръвоносните съдове.

Причината много често се корени във възпаление на клапата, което довежда до пропускане на по-малко количество кръв, повишаване на налягането в съдовете и съответно тяхното разширяване.

В страната здравният проблем обхваща до 40 на сто от населението, като по правило по-засегнат е женският пол.

Факторите, които повишават риска от появата на разширени вени включват наднормено тегло, липса на достатъчно физическо движение, вредни навици като пушене, носене на неудобни високи токчета, постоянно седене или стоене прав и други подобни.

С повишаването на възрастта риска също се увеличава. Бременността също може да отключи проявата на заболяването.

Как да третираме разширените вени

Една от най-важните промени, които може да направите тук е да се насочите към елиминиране на факторите, които повишават риска от проявата им.

Включването на редовна физическа активност, която да подобри кръвния поток е от особено значение в тази насока. Прилагат се и специфични масажни процедури, които да намалят отока и обема на вените.

Могат да се използват и локални средства за повлияване на симптоматиката от традиционен (медикаментозен) или алтернативен (билков) характер.

Този тип терапии могат да бъдат особено полезни, когато се прилагат в по-умерени случаи на заболяването.

При по-тежки състояния и повишаване на риска от усложнения след консултация със специалист може да бъде препоръчана оперативна интервенция.

Какви хранителни добавки може да повлияят благоприятно при разширени вени

Основно значение тук имат витамин B3, витамин C и витамин Е.

Ниацин действа за здравето на кръвоносната система и има важна роля за понижаването на холестеролните нива.

Витамин C притежава противовъзпалителни свойства, с които може да подпомогне здравето на кръвоносните съдове. Витамин Е също подкрепя кръвоносната система чрез подобряването на кръвния поток в съдовете.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре