Какво е ресвератрол и за какво се използва

Ресвератрол - Ползи и мнения

Чували ли сте за полифеноли? Това са характерни растителни съставки, които се смята, че действат като антиоксиданти – компоненти, насочващи се към елиминиране на вредните последици от оксидативния стрес.

Да, ресвератролът е една от тях и напоследък добива все по-напираща популярност.

Какво представлява съставката, за какво се използва тя и как може да си я набавим – продължете да четете, ако тематиката представлява интерес за вас, защото се постарахме тук да съберем най-важната информация по тези въпроси.

Що е то ресвератрол

Ако трябва да навлезем още по-надълбоко, ресвератролът е фитоалексин, който освен че притежава мощни антиоксидантни способности действа и срещу други патогени като гъбички и бактерии.

Принадлежи към групата на стилбеноидите. Що се отнася до химическата му структура – притежава два фенолни пръстена, които са свързани чрез етиленов мост.

Това е естествен полифенол, който може да бъде открит в десетки растения (над 70). Богато съдържание на ресвератрол има в люспите и семената на гроздовия плод, а в малки количества може да бъде открит дори и в червеното вино.

Какъв е потенциалът на съставката

Освен че ресвератролът притежава наистина голяма антиоксидантна сила, той показва още противовъзпалителен и антираков ефект. Да, анти рак – това е една от причините съставката да нашумя толкова много напоследък.

Освен това има свойството да намали напрежението в кръвоносните съдове, което се отразява положително на кръвното налягане. Смята се още, че има характеристиката на фитоестроген и невропротектор.

За съжаление прилагането на всички негови свойства е все още частта, в която науката се затруднява, поради предизвикателствата с разтварянето и бионаличността ѝ.

Какви са потенциалнните ползи от употребата на ресвератрол

Поради високата антиоксидантност на съставката, тя се използва като „лек“ против остаряване и то на вътрешно, и на външно ниво. Затова може да срещнете много анти ейдж козметични продукти, които съдържат екстракт от гроздови семена или гроздови люспи.

Ресвератролът предпазва клетките от стареене, предизвикано от витаещите в организма токсини, заплашващи здравите клетки с оксидация и патологичен край.

Полифенолът се използва освен като съставка за запазване на младия лик, още и като добавка за дълголетие.

Друго много разпространено приложение на растителния компонент е като грижа за поддържане на имунитета. Има ефект на имуномодулатор и в малки дози стимулира функциите на имунната система.

Смята се, че съставката може да покаже и благотворно действие в процеса на отслабване. Тези ѝ способности се свързват с потенциала ѝ да повлияе благоприятно върху инсулиновата чувствителност, която стои в основата на губенето на мазнини чрез използването на енергията от тях, вместо те да се използват за натрупване на мастни запаси.

Освен това ресвератролът има положително действие за здравето на сърдечно-съдовата система, може да помогне при високо кръвно налягане и се грижи за здравето на мозъка.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре