Рибено масло или защо всички са полудели по омега киселините

Рибено масло - Плюсове и минуси

Няма маниак на тема „здравословен начин на живот“, който да не пие омега киселини под някаква форма и най-често тя е именно формата на рибено масло.

Какво представлява то, кое го прави толкова полезно и има ли какво да даде на запалените по активния начин на живот – тук събрахме любопитната информация, която дава отговор на тези и други въпроси около така специфичната природна суровина.

Рибено масло – що е то

Рибеното масло е мазнината, която се извлича от тъканите на рибите. Обикновено се добива от по-мазни риби, с цел осигуряване на оптимален полезен омега профил.

Традиционно за направата му се използват риби като риба тон, херинга, аншоа, скумрия. За най-добри източници на рибено масло се сочат видове като сьомга, сардини, атлантическа скумрия, треска. Масово се разчита на норвежка риба като един от най-качествените ресурси в тази насока.

На какво се дължат полезните свойства на рибеното масло

Вече беше загатната основната причина за предпочитането на рибеното масло като източник на полезности и това е съдържанието му на важни омега киселини. То има богати ресурси от омега 3 мастни киселини, като най-голям интерес представляват ейкозапентаеновата киселина и докозахексаеновата киселина, накратко EPA и DHA.

Следва списък с основните ползи, които рибеното масло има потенциала да ви донесе, ако започнете да приемате такова редовно.

Рибеното масло е чудесна грижа за сърдечно-съдовото здраве

Грижата за сърцето и кръвоносните съдове има особено значение за поддържане на цялостното добро състояние на организма. Проучвания показват, че има по-малък риск от сърдечни заболявания при хората, които редовно консумират по-голямо количество рибено масло. Ползите от консумацията в тази насока се изразяват в:

  • Подобряване на холестерола;
  • Понижаване на триглицеридите;
  • Понижаване на кръвното налягане при хипертония;
  • Предотвратяване образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Рибно масло в грижа за психическото здраве

Съставките на рибното масло се грижат за подхранване работата на мозъка. Някои проучвания показват, че хора с определени психични проблеми имат ниски нива на омега 3. Смята се, че консумацията на подобни продукти може да редуцира вероятността от появата на психични разстройства при хора, които са в риск от такива заболявания. Може да повлияе благоприятно при тревожност и депресия.

Рибното масло подкрепя здравето на очите

Резултатите от проведени проучвания сочат, че приемът на рибено масло може да подейства и за превенция на болести, свързани с влошаването на зрението с възрастта, особено при опасност от макулна дегенерация.

Противовъзпалителен ефект на рибеното масло

При хора с наднормено тегло и затлъстяване, както и при такива, подложени на продължителен стрес е установено, че рибеното масло може да намали производството на генна експресия на цитокините (специфични възпалителни молекули).

Приемът на добавки с рибно масло може да повлияе осезаемо за намаляване на болките и сковаността в ставите.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре