За какво се използват хранителни добавки със зелен чай

Хранителни добавки със зелен чай

Не е нужно да си любител на чая, за да се възползваш от множеството предимства, които той предлага. Благодарение на научния подем и по подбуда на комерсиалното търсене, на пазара се предлагат множество хранителни добавки, които предоставят достъп до полезните свойства на натуралните ресурси в особено приятни за употреба форми.

Така е и с добавките със зелен чай.

Какво предлагат те и защо съставката е толкова популярна в спортните среди? Тук насочваме вниманието ви именно към тези въпроси, разглеждайки отговорите им под формата на ползи и предимства.

Какво представляват хранителните добавки със зелен чай

Те обикновено съдържат или само екстракт от зелен чай или съставката е използвана в подходящи количества за допълване на синергичния комплекс, работещ за конкретни набелязани цели. Екстрактът от зелен чай е концентрирана формула, която може да ви донесе същите ползи като топлата чаша зелен чай, а в много случаи и повече.

Най-често са под формата на капсули или таблетки готови за консумация директно от опаковката.

Зеленият чай има високо съдържание на антиоксиданти

Една от най-големите ползи, които се крият в съдържанието на билката е богатството на антиоксидантни съставки. Това свойство се използва в грижата за най-различни здравни аспекти като здравето на сърцето, черния дроб, мозъка. Освен това антиоксидантните елементи могат да забавят темповете на стареене на кожата и да понижат ниска от тежки болести, свързани с оксидативни увреждания, като например рак.

Зеленият чай е полезен за сърцето и мозъка

Проучвания показват, че катехините, които се съдържат в зеления чай могат да допринесат за понижаване на високото кръвно налягане при хора с хипертония, както и да подобрят нивата на мазнините в кръвта. С понижаването на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, натуралната съставка се грижи ефективно за здравето на сърдечно-съдовата система.

Антиоксидантните в зеления чай се грижат и за намаляване на риска от проявата умствен упадък и мозъчни заболявания като алцхаймер и деменция. Смята се, че могат да подпомогнат запазването на паметта и да предпазят от действието на тежки метални токсини, заплашващи мозъчното здраве.

Зеленият чай и отслабването – къде е истината

Любопитен факт е, че потенциала на зеления чай по отношение на здравословната загуба на тегло се свързва с интересната комбинация в екстракта му от катехини и кофеин. Смята се, че и двата натурални компонента допринасят за отслабването чрез регулиране на хормоните, които могат да повлияят върху термогенезата – процесът на топлинно горене на мазнините.

Единствено пиенето на зелен чай или приема на добавки с екстракт от такъв обаче едва ли ще доведе до забележими резултати. Затова не очаквайте чудеса от такива добавки, а ги използвайте като средство за подобряване на резултатите от диетата и тренировъчния режим.

Тонус, възстановяване след физическо натоварване и още много други са предимствата от приема на добавки със зелената съставка. Изпробвайте ефекта сами и преценете дали си заслужава.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре