Каква е ролята на микроелемента йод в човешкия организъм

Йод - ролята му в човешкия организъм

Йодът е есенциален минерал, който не се произвежда от тялото самостоятелно, а се приема отвън – чрез определени храни или прием на хранителни добавки с йод.

Той има важно значение за развитието на човешкия организъм още в най-ранни етапи и продължава да има ключова роля в поддържането на определени жизнени функции и в организма на възрастния.

Какво е действието му в човешкото тяло и защо той е важен за нас? Отговаряме в следващите редове.

Основна роля на минерала йод

Несъмнено, най-важна роля незаменимият микроелемент има в рамките на функциите на щитовидната жлеза. Той е необходим на най-голямата ендокринна жлеза в тялото за производството на хормоните тироксин и триодотиронин. Тези хормони вземат участие в производството на протеини и имат значение за поддържане на ензимната активност, както и за поддържане на нормален преработвателен метаболизъм.

Тироксин е важен за развитието и растежа на костите и нервите, а също така и за начина, по който протеините, въглехидратите и мазнините се използват от организма.

Не е възможно тези хормони на щитовидната жлеза да функционират правилно без достатъчно йод. Недостигът на микроелемента в тази насока ще доведе до прекомерно повишаване или понижаване активността на щитовидната жлеза. Състоянията се характеризират като хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм, които носят значителни отрицателни последствия за тялото.

За какво се използва йод

Приемът на достатъчно количество йод спомага за регулиране на хормоналните нива на T4 и T3 и по този начин е ефективно средство за превенция на горепосочените медицински състояния. Йодът е особено важен за развитието на мозъка и нервната система, изграждането на петте сетива, добрата бдителност и нормалната координация.

Някои хора използват йод за дезинфекция на вода. Известна е и ползата му при опасно излагане на радиоактивност. Локално се използва за третиране на рани и предотвратяване появата на инфекции, тъй като има силни антибактериални свойства.

Как може да си набавим достатъчно от минерала

Винаги препоръчваме, ако е възможно, всички необходими на организма нутриенти да се набавят чрез храненето. Храни, богати на йод са водораслите, особено нори и комбу, някои видове риба като треска и риба тон, миди, телешки черен дроб, стриди и други.

Ако не успявате да си набавите необходимото количество, поради рядка консумация на такива продукти, може да изберете хранителни добавки с йод. Търсете качествени източници, произведени от чисти суровини.

Имайте предвид, че тялото се нуждае от йод и като цяло микроелементът се приема добре от човешкия организъм, но прекомерните количества могат да доведат до неприятни странични ефекти.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре