Джинджифил – спортните и здравни ползи, които ви интересуват

Джинджифил - ползи, вреди, прием и мнения

Джинджифилът е добре разпознат продукт, който се получава от корена на растенията от семейство Zingiber officinale.  Макар и приносът му в традиционната и народната медицина да особено бележит, настоящата статия няма да се насочи директно натам.

Тук ще изложим накратко кои са предимствата от чисто здравна гледна точка, които джинджифилът може да ви осигури и какво е тяхното значение за любителите на движението и спорта.

Джинджифилът като противовъзпалителен и антимикробен агент

Джинджеролите имат доста силни противовъзпалителни свойства.

Затова ще срещнете джинджифила като съставка в много продукти, които обещават облекчение на възпаленията, независимо дали става въпрос за астма, бронхи, кашлица или стави и сухожилия.

Благодарение на противовъзпалителния ефект джинджифилът може да допринесе за по-бързо възстановяване на мускулите след интензивна тренировка, намаляване на мускулната болка и подобряване на мобилността на ставите и мускулите.

Освен това се счита, че може да помогне при крампи и болки.

Джинджифилът като съставка в продукти за отслабване

Джинджифилът може да допринесе освен за изгаряне на микробите, още и за изгаряне на подкожни мазнини.

Проучвания предполагат, че консумацията на джинджифил под една или друга форма може да стимулира изразходването на калории, да намали апетита и чувството на глад.

Освен това действието на джинджеролите в организма се свързва още с положителни промени по отношение на холестеролните нива, кръвната захар, кръвното налягане и здравето на черния дроб.

Естествено, за видимо отслабване може да се говори, само когато са предприети комплексни мерки – освен снабдяване на тялото с правилните нутриенти, внасяне на повече движение в ежедневието и други полезни навици.

Екстракт от джинджифил при гадене и проблеми с храносмилането

Биоактивните съставки на джинджифила са изпитано средство за облекчаване на проблеми с храносмилането.

Смята се, че те имат способността да „раздвижат“ стомашните процеси като същевременно с това се грижат за здравето на червата.

Затова джинджифилът се използва при:

  • Подут стомах;
  • Метеоризъм;
  • Спазми и газове;
  • Разстроен стомах.

Джинджифилът е и познато средство за справяне с гаденето и позивите за повръщане.

Противовъзпалителното му действие допринася допълнително за облекчаването на „нещастния“ стомах.

Какво значение има за спортистите това? Използван като допълнителна съставка джинджифилът насърчава метаболизма и се грижи за доброто преработване на храните. Освен това може да служи за предпазване на интензивните атлети от стомашни проблеми.

Джинджифил за силен имунитет и справяне с боледуването

Джинджифилът много често се използва в медикаменти, които се справят със симптоми на обичайна настинка и възпалителни заболявания.

Смята се, че благодарение на противовъзпалителните, антиоксидантните, противомикробните и противогъбичните му свойства той може да допринесе и за поддържане на добър имунитет.

Все още нямате джинджифил у дома?

Ако не харесвате специфичния му вкус може да изберете натурална хранителна добавка с екстракт от джинджифил, която ще бъде отлична алтернатива.

Подобни публикации

Напишете това, което искате да потърсите и натиснете ENTER. Натиснете ESC за да прекъснете.

Върни нагоре